• Buradasın

    Belirsiz alacaklar davası ıslah edilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, belirsiz alacaklar davası ıslah edilebilir 14.
    Belirsiz alacaklar davasında, yargılama sırasında alacağın miktarı kesin olarak belirlenebilir hale geldiğinde, davacı bu miktarı ıslah dilekçesi vererek artırabilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Belirsiz alacak davası hangi davalara açılamaz?
    Belirsiz alacak davası, aşağıdaki durumlarda açılamaz: 1. Niteliği bakımından bölünebilir olmayan talepler. 2. Dürüstlük kuralına aykırılık. 3. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları. Ayrıca, daha önce zarar miktarını delil tespiti yoluyla kesin olarak saptamış ve dava dilekçesinde de tespit dosyasına yollama yapmış olan davalar da belirsiz alacak davasına konu edilemez.
    Belirsiz alacak davası hangi davalara açılamaz?
    Belirsiz alacak davasında şimdilik ne demek?
    Belirsiz alacak davasında “şimdilik” ifadesi, dava dilekçesinde talep edilen miktarın tam ve kesin olarak belirtilmediği, ancak asgari bir miktar veya değerin gösterildiği durumları ifade eder.
    Belirsiz alacak davasında şimdilik ne demek?
    Belirsiz alacak davasından sonra ek dava açılabilir mi?
    Belirsiz alacak davasından sonra ek dava açılması mümkündür, ancak belirli koşullar altında. Ek dava açma şartları: 1. Alacak miktarının belirlenmesi: Belirsiz alacak davasında, dava sırasında alacak miktarı belirlendiğinde, bu miktar için ek dava açılamaz. 2. Derdestlik: Aynı dava konusu ile ilgili olarak daha önce açılmış bir dava varsa, ek dava derdestlik nedeniyle reddedilir. Bu nedenle, belirsiz alacak davası tamamlandıktan sonra davacının başka bir talebi varsa, ek dava açması, ancak o davanın sınırları içinde kalarak çözüm sağlaması tercih edilir.
    Belirsiz alacak davasından sonra ek dava açılabilir mi?
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Dava takip yetkisine sahip olunması. 7. Gider avansının yatırılmış olması. 8. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 9. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 10. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Islah ile dava değeri artırılabilir mi?
    Evet, ıslah ile dava değeri artırılabilir. Islah, tarafların usul işlemlerini kısmen veya tamamen değiştirmelerine olanak tanıyan bir hukuki kurumdur ve bu kapsamda dava değerinin artırılması da mümkündür.
    Islah ile dava değeri artırılabilir mi?
    Islah hakkı ne zaman sona erer?
    Islah hakkı, tahkikatın sona ermesine kadar kullanılabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 177. maddesine göre, duruşma esnasında yapılan ıslahlarda karşı taraf duruşmada bulunmuyorsa, karşı tarafa tebligat gönderilmesi zorunludur ve bu tebliğ yapılmazsa dava gerçekleşmez.
    Islah hakkı ne zaman sona erer?
    Islah ile dava dilekçesi aynı şey mi?
    Islah ve dava dilekçesi farklı kavramlardır. Dava dilekçesi, davanın açılması için mahkemeye sunulan belgedir ve davanın temelini oluşturur. Islah ise, dava sürecinde tarafların yapmış oldukları usul işlemlerini kısmen veya tamamen düzeltmelerine olanak tanıyan bir kurumdur. Bu nedenle, dava dilekçesi ıslah edilerek değiştirilebilir veya tamamlanabilir.
    Islah ile dava dilekçesi aynı şey mi?