• Buradasın

    AYM neyin kısaltması?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    AYM kısaltmasının açılımı **"Anayasa Mahkemesi"**dir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    AYM hangi davalara bakar?
    Anayasa Mahkemesi (AYM) aşağıdaki davalara bakar: 1. Norm Denetimi: Yasaların ve kanun hükmünde kararnamelerin anayasaya uygunluğunu denetler. 2. Bireysel Başvurular: Temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen bireylerin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruları değerlendirir. 3. Siyasi Parti Davaları: Siyasi partilerin kapatılması ve mali denetimlerini yapar. 4. Yüce Divan Görevi: Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, bakanlar ve yüksek yargı organı üyeleri hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı açılan davalara bakar. 5. Milletvekili Dokunulmazlıkları: Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararlarına karşı yapılan itirazları değerlendirir.
    AYM hangi davalara bakar?
    ÖSYM ve AYM aynı mı?
    ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) ve AYM (Anayasa Mahkemesi) aynı kurumlar değildir. ÖSYM, yükseköğretim kurumlarına öğrenci alımı ve kamu personeli seçme gibi sınavları düzenleyen, merkezi Ankara'da bulunan bir kamu kuruluşudur. AYM ise, Türkiye'de anayasal düzenin korunması ve ihlallerin önlenmesi amacıyla kurulmuş, anayasal normların yorumlanması ve uygulanmasıyla ilgili kararlar veren yüksek bir mahkemedir.
    ÖSYM ve AYM aynı mı?
    Anayasa kısaltması nedir?
    Anayasa Mahkemesi'nin kısaltması "AYM" şeklindedir.
    Anayasa kısaltması nedir?
    AYİM ve AYM aynı mı?
    AYİM (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi) ve AYM (Anayasa Mahkemesi) aynı kurumlar değildir. AYM, Türkiye'deki en yüksek anayasal yargı organıdır ve kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya uygunluğunu denetler. AYİM ise askeri yargı alanında faaliyet gösteren ve askeri personelin görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargı yetkisini kullanan bir mahkemedir.
    AYİM ve AYM aynı mı?
    AYM üyeleri nasıl seçilir?
    Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri, iki farklı yöntemle seçilir: 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından seçim: TBMM, iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer. 2. Cumhurbaşkanı tarafından seçim: Cumhurbaşkanı, üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden seçer.
    AYM üyeleri nasıl seçilir?
    Kısaltmalar nelerdir?
    Kısaltmalar, bir kelimenin, terimin veya özel adın daha kısa bir şekilde ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Bazı yaygın kısaltmalar ve açılımları: AA: Anadolu Ajansı. AB: Avrupa Birliği. İETT: İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri. TÜİK: Türkiye İstatistik Kurumu. BM: Birleşmiş Milletler. AKUT: Arama Kurtarma Teşkilatı. SSM: Savunma Sanayi Müsteşarlığı. GAP: Güneydoğu Anadolu Projesi. TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. SEO: Search Engine Optimisation (Arama Motoru Optimizasyonu).
    Kısaltmalar nelerdir?