Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Adli yardımlı dava açmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Başvuru Formu ve Gerekli Belgeler: Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara veya yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye yapılır 12. Başvuru formunda maddi durumu gösteren belgeler (gelir belgesi, fakirlik belgesi, SGK dökümü vb.) ve davanın haklılığını gösteren deliller sunulmalıdır 13.
- Mahkeme Değerlendirmesi: Mahkeme, başvuruyu değerlendirerek adli yardım talebinin kabulüne veya reddine karar verir 12. Bu karar, tebliğinden itibaren bir hafta içinde bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay'a itiraz edilebilir 2.
- Adli Yardımın Kapsamı: Adli yardım kararı, yargılama giderlerinden muafiyet, teminat göstermekten muafiyet, dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi ve gerektiğinde ücretsiz avukatlık hizmetleri gibi avantajları içerir 12.
- Sürecin Sona Ermesi: Adli yardım kararı, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder ve mali durumda iyileşme olması halinde mahkeme tarafından kaldırılabilir 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: