• Buradasın

    5510 sayılı kanun SGK mevzuatını kapsar mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK mevzuatını kapsar 12.

    Konuyla ilgili materyaller

    5510 sayılı kanun 59 maddesi nedir?

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 59. maddesi, Kurumun denetim ve kontrol yetkisini düzenler. Bu maddeye göre: - Kanunun uygulanmasına ilişkin işlemler, Kurumun denetim ve kontrol memurlarınca yürütülür. - Askerî işyerlerine ait sigorta işlemlerinin denetimi, askerî iş müfettişleri tarafından da yapılabilir. - Kurumun denetim memurlarının tespit ettiği Kurum alacağını doğuran olaylar ve bu olaylara ilişkin işlemler, yemin hariç her türlü delile dayandırılabilir ve düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir. - İşverenler, sigortalılar ve işyeri sahipleri, denetim memurlarına gerekli kolaylığı göstermek ve bilgi vermek zorundadır. - 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen denetim, teftiş ve kontrol yetkisi de Kurumun denetim memurlarına aittir.

    5510 sayılı kanun 4. madde 1. fıkra (a) bendi kapsamında sigortalı ne demek?

    5510 sayılı Kanun'un 4. maddesi 1. fıkrası (a) bendi kapsamında sigortalı, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan kişileri ifade eder.

    5510 sayılı kanun 25 madde nedir?

    5510 sayılı kanunun 25. maddesi, malullük sigortasından yararlanma şartlarını düzenler. Bu maddeye göre, sigortalının malullük aylığından yararlanabilmesi için: 1. Çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmesi veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü kaybetmesi gerekir. 2. En az on yıl sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün prim ödemesi veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması durumunda sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim bildirilmiş olması şarttır. 3. Sigortalı işten ayrıldıktan sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekir.

    5510 sayılı kanun Meclis'te ne zaman kabul edildi?

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 31 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmiştir.

    5510 sayılı kanun 83 maddesi nedir?

    5510 sayılı Kanun'un 83. maddesi, kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi ve işkollarının tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi ile ilgilidir. Bu maddeye göre: - Kısa vadeli sigorta kolları primi, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre tespit edilir. - İş kolları, tehlikenin ağırlığına göre sınıflara, bu sınıflar da özel iş şartlarına ve tehlikeyi önlemek için alınmış olan tedbirlere göre derecelere ayrılır. - Tehlike sınıf ve derecesi ile prim oranlarının belirlenmesinde uygulanacak esaslar, ilgili bakanlıkların görüşleri de alınarak Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacak bir tarife ile tespit edilir. - Prim tarifesi, gerekli görülürse aynı usulle değiştirilebilir. Ayrıca, bu madde kapsamında iş kazasını ve meslek hastalığını önleyecek tedbirler hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun bulunmadığı tespit edilen işler, Kurumca daha yüksek primli derecelere konulabilir.

    5510 sayılı kanun işçi ve işveren nedir?

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre işçi ve işveren tanımları şu şekildedir: İşçi (Sigortalı): Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken veya kendi adına prim ödemesi gereken kişidir. İşveren: 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlardır.

    5510 sayılı kanun 28. madde nedir?

    5510 sayılı Kanun'un 28. maddesi, yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartlarını düzenler. Bu maddeye göre, sigortalıya sağlanan haklar şunlardır: 1. Yaşlılık aylığı bağlanması. 2. Toptan ödeme yapılması. Ayrıca, 55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde de yaşlılık aylığından yararlanabilirler.