• Buradasın

    4 takrirde yer alan konular nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dörtlü Takrir'de yer alan konular şunlardır:
    1. Türkiye'nin tek parti yönetiminden çok partili hayata geçmesi ve serbest seçimlerin yapılması 13.
    2. Üniversite özerkliği 1.
    3. Tek dereceli seçim sistemi 1.
    4. Yürütme erkinin CHP'nin tüzel hamiliğinden çıkarılması 13.
    Ayrıca, takrirde Atatürk'ün demokratik ilkelere bağlılığı ve Anayasa'nın demokratik ruhunun korunması da vurgulanmıştır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Takrir ve icma ne demek?

    Takrir ve icma İslam hukukunda önemli kavramlardır: 1. Takrir: Bu terim, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bir Müslümanın yaptığı bir iş veya söylediği bir sözden haberdar olduğu hâlde buna karşı çıkmaması ve onu sükûtla karşılaması anlamına gelir. 2. İcma: İslam bilginlerinin kahir ekseriyetinin, Peygamber Efendimiz’in vefatından sonra herhangi bir asırdaki şer’i bir hüküm üzerinde ittifak etmeleri demektir.

    Dörtlü takrir nedir?

    Dörtlü Takrir, 7 Haziran 1945'te CHP'li Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan tarafından CHP Meclis Grubu'na verilen önergedir. Bu önerge, parti içinde özgür bir tartışma ortamının olması isteğiyle verilmiştir ve dört milletvekili tarafından hazırlandığı için bu ismi almıştır. Dörtlü Takrir'de, Türkiye'nin tek parti yönetiminden çok partili hayata geçmesi, serbest seçimlerin yapılması ve yürütme erkinin CHP'nin tüzel kişiliğinden çıkarılması gibi talepler yer almaktaydı.

    Takrir ne demek?

    Takrir kelimesi dört farklı anlamda kullanılabilir: 1. Yerleştirme, yerleştirilme. 2. Anlatma, ders verme. 3. Önerge. 4. Hukuk terimi olarak, tapu dairesinde taşınmaz malını başkasına sattığını veya ipotek ettiğini söyleme.

    Takrir vermek ne demek hukuk?

    Takrir vermek hukuk alanında iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Tapu işlemlerinde: Takrir vermek, tapu dairesinde taşınmaz malını başkasına sattığını veya ipotek ettiğini sözle ifade etmek demektir. 2. Önerge sunmak: Takrir vermek, aynı zamanda bir önerge sunmak, resmi makamlara yazılı bir beyan veya dilekçe sunmak anlamına da gelir.