Ana arı üretimi şu adımlarla gerçekleştirilir: 1. Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması: Ana arı olarak kullanılacak damızlık arılar, ait olduğu ırkın özelliklerini taşımalı ve seleksiyon aşamalarından geçmiş olmalıdır. 2. Başlatıcı Kolonilerin Hazırlanması: En az 15 arılı çerçeveye ulaşan iyi gelişme göstermiş koloniler seçilir ve ana arısı transferden 4-5 gün önce alınıp ana arısız bırakılır. 3. Temel Ana Arı Yüksüklerinin Hazırlanması: Saf bal mumundan yapay olarak hazırlanan yüksükler, ana arı hücrelerinin yerleştirileceği çerçevelere monte edilir. 4. Larva Transferi: Damızlık kovandan 6-12 saat yaşlı larvalı çerçeve seçilir ve bu larvalar transfer kaşıkçığı yardımıyla yüksüklere yerleştirilir. 5. Aşılama Çerçevesinin Başlatıcıya Verilmesi: Larva transferi yapılmış çerçeve, başlatıcı koloniye verilir ve 24-48 saat süreyle burada bırakılır. 6. Bitirici Koloninin Hazırlanması: Aşılanmış larvaların pupa devresi sonuna kadar besleme ve kuluçka işlemlerinin yapılacağı güçlü koloniler hazırlanır. 7. Çiftleştirme Kovanının Hazırlanması: Ana arılar, çiftleşme kutularına yerleştirilir ve burada çiftleşmeleri sağlanır. 8. Ana Arının Yumurtlamaya Başlaması: Çiftleşme sonrası yumurtlamaya başlayan ana arı, ilk işçi arı yavru gözleri kapanana kadar yumurtlamaya devam eder. 9. Ana Arının Satışa Sunulması: Yumurtlama dönemi sona eren ana arılar, satışa sunulur.