• Buradasın

    Anaarı üretimi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ana arı üretimi şu adımlarla gerçekleştirilir:
    1. Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması: Ana arı olarak kullanılacak damızlık arılar, ait olduğu ırkın özelliklerini taşımalı ve seleksiyon aşamalarından geçmiş olmalıdır 2.
    2. Başlatıcı Kolonilerin Hazırlanması: En az 15 arılı çerçeveye ulaşan iyi gelişme göstermiş koloniler seçilir ve ana arısı transferden 4-5 gün önce alınıp ana arısız bırakılır 23.
    3. Temel Ana Arı Yüksüklerinin Hazırlanması: Saf bal mumundan yapay olarak hazırlanan yüksükler, ana arı hücrelerinin yerleştirileceği çerçevelere monte edilir 23.
    4. Larva Transferi: Damızlık kovandan 6-12 saat yaşlı larvalı çerçeve seçilir ve bu larvalar transfer kaşıkçığı yardımıyla yüksüklere yerleştirilir 23.
    5. Aşılama Çerçevesinin Başlatıcıya Verilmesi: Larva transferi yapılmış çerçeve, başlatıcı koloniye verilir ve 24-48 saat süreyle burada bırakılır 3.
    6. Bitirici Koloninin Hazırlanması: Aşılanmış larvaların pupa devresi sonuna kadar besleme ve kuluçka işlemlerinin yapılacağı güçlü koloniler hazırlanır 3.
    7. Çiftleştirme Kovanının Hazırlanması: Ana arılar, çiftleşme kutularına yerleştirilir ve burada çiftleşmeleri sağlanır 2.
    8. Ana Arının Yumurtlamaya Başlaması: Çiftleşme sonrası yumurtlamaya başlayan ana arı, ilk işçi arı yavru gözleri kapanana kadar yumurtlamaya devam eder 2.
    9. Ana Arının Satışa Sunulması: Yumurtlama dönemi sona eren ana arılar, satışa sunulur 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Anaarı kafesi ne zaman takılır?

    Ana arı kafesi, ana arı verme işleminde kovana iki çerçeveli ana arı kafesi, çıkmak üzere yavrulu çerçeveyle veya kabarmış peteklerle beraber takılmalıdır. Ayrıca, ana arının memelere yerleştirilmesinden sonra da ana arı kafesi kullanılabilir; bu durumda kafesin, ana arılı kovanlara verilmesi gerekmektedir.