Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ana arı üretimi şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması: Ana arı olarak kullanılacak damızlık arılar, ait olduğu ırkın özelliklerini taşımalı ve seleksiyon aşamalarından geçmiş olmalıdır 2.
- Başlatıcı Kolonilerin Hazırlanması: En az 15 arılı çerçeveye ulaşan iyi gelişme göstermiş koloniler seçilir ve ana arısı transferden 4-5 gün önce alınıp ana arısız bırakılır 23.
- Temel Ana Arı Yüksüklerinin Hazırlanması: Saf bal mumundan yapay olarak hazırlanan yüksükler, ana arı hücrelerinin yerleştirileceği çerçevelere monte edilir 23.
- Larva Transferi: Damızlık kovandan 6-12 saat yaşlı larvalı çerçeve seçilir ve bu larvalar transfer kaşıkçığı yardımıyla yüksüklere yerleştirilir 23.
- Aşılama Çerçevesinin Başlatıcıya Verilmesi: Larva transferi yapılmış çerçeve, başlatıcı koloniye verilir ve 24-48 saat süreyle burada bırakılır 3.
- Bitirici Koloninin Hazırlanması: Aşılanmış larvaların pupa devresi sonuna kadar besleme ve kuluçka işlemlerinin yapılacağı güçlü koloniler hazırlanır 3.
- Çiftleştirme Kovanının Hazırlanması: Ana arılar, çiftleşme kutularına yerleştirilir ve burada çiftleşmeleri sağlanır 2.
- Ana Arının Yumurtlamaya Başlaması: Çiftleşme sonrası yumurtlamaya başlayan ana arı, ilk işçi arı yavru gözleri kapanana kadar yumurtlamaya devam eder 2.
- Ana Arının Satışa Sunulması: Yumurtlama dönemi sona eren ana arılar, satışa sunulur 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: