Buradasın
Akaryakıt istasyonlarından alınan fişler nasıl muhasebeleştirilir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Akaryakıt istasyonlarından alınan fişler, belirli koşullara göre muhasebeleştirilir:
- Fatura Yerine Geçen Belgeler: Nihai tüketiciler ve vergi mükellefleri tarafından akaryakıt istasyonlarından alınan ödeme kaydedici cihaz fişleri, üzerinde yazılı tutar ne olursa olsun fatura yerine geçen belge olarak kabul edilir ve ayrıca faturaya dönüştürülmesi istenmez 12.
- Taşıt veya Müşteri Tanıma Sistemleri: Bu sistemler kullanılarak yapılan satışlarda, fişlerin üzerinde "TAŞIT VEYA MÜŞTERİ TANIMA SİSTEMİ FATURAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK" ibaresi bulunur ve bu fişler iptal edilmeden faturaya eklenir 13.
- Özel Anlaşmalar: Özel anlaşmalara dayanarak yapılan satışlarda, ödeme kaydedici cihaz fişleri iptal edilerek adına fatura düzenlenen kişi veya kuruluşlara verilir ve bu fişler ilgili faturaya eklenmek suretiyle saklanır 13.
- Bedeli Peşin Ödenen Alımlar: Bedeli peşin ödenip faturası düzenlenmiş olan satışlarla ilgili olarak, daha sonra yapılacak akaryakıt teslimlerinde, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkacak fişler, daha önce düzenlenmiş olan faturalarla ilişkilendirilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: