Stabilize edici katkı maddeleri (stabilizatörler), gıdalarda çok çeşitli fonksiyonları olan maddelerdir. Bazı stabilize edici katkı maddeleri: Doğal stabilizatörler: Arap zamkı, karaya zamkı, keçiboynuzu zamkı, guar zamkı, agar, karragenan. Modifiye stabilizatörler: Karboksimetil selüloz, metil selüloz, hidroksipropilmetil selüloz. Mikrobiyal fermantasyon stabilizatörleri: Ksantan gam, gellan gam, dekstran. Stabilizatörler, yağ ve suyun yeniden ayrılmasını önlemek, jel oluşumu ile dokuyu kazandırmak, ürünlerin şeklini düzgünleştirmek, hacmi geliştirmek ve buz kristallerinin büyüklüğünü ayarlamak gibi amaçlarla kullanılır. Stabilizatörlerin toksik etkilerini çok düşük seviyede tutmak gerekir, çünkü bu maddeler yaşam için gerekli olan maddelerin emilimini güçleştirebilir.