• Buradasın

    Kışlık buğday hangi aylarda ekilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kışlık buğday, genellikle Eylül sonu ile Kasım başı arasında ekilir 45.
    Türkiye'de kışlık buğday ekimi için uygun aylar, bölgeye göre değişiklik gösterir:
    • İç Anadolu Bölgesi: Ekim ayının ilk haftası 1.
    • Trakya Bölgesi: 15 Ekim - 15 Kasım 1.
    • Ege Bölgesi: 15 Ekim - 15 Aralık 1.
    • Doğu Anadolu Bölgesi: 15 Ağustos - 1 Eylül 1.
    • Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 15 Ekim - 30 Kasım 1.
    Erken ya da geç yapılan ekimler, buğdayların kuvvetli soğuklardan zarar görmesine neden olabilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Golia çeşidi buğday ne zaman ekilir?

    Golia çeşidi buğday, sonbahar veya ilkbahar dönemlerinde ekilebilir. Sonbahar ekimi: Toprağın uygun nem seviyesine sahip olduğu dönemlerde, ekim derinliği 3-5 cm olacak şekilde gerçekleştirilir. İlkbahar ekimi: Mümkün olduğunca erken yapılmalıdır. Ekimin zamanı, bölgenin iklim koşulları ve toprak sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

    Buğday en geç ne zaman ekilir?

    Buğday en geç 15 Aralık - 15 Ocak tarihleri arasında ekilir.

    Buğday en çok hangi sıcaklıkta yetişir?

    Buğday, 5-10 °C sıcaklık aralığında en iyi şekilde yetişir. Buğdayın farklı gelişim dönemlerinde istenen sıcaklık değerleri şu şekildedir: Çimlenme ve kardeşlenme dönemi: 8-10 °C. Sapa kalkma dönemi: 10-15 °C. Bağıl nemin ise %60'ın üzerinde olması gerekir.

    Buğday hangi iklimde yetişir?

    Buğday, genellikle serin ve ılık iklimleri tercih eder. Gelişmenin ilk devreleri olan çimlenme ve kardeşlenme dönemlerinde 5-10 °C sıcaklık ve %60 nem oranı idealdir. Buğday, yıllık yağış miktarı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetiştirilebilir ve 500-600 mm yağış aldığı yıllarda kaliteli ve bol ürün elde edilir.

    Hangi aylarda ne ekilir tablosu?

    Aylara göre ekim tablosu: Ocak: Ispanak, pazı, marul, soğan tohumu (iç mekan veya örtü altı). Şubat: Domates ve biber fidesi (sera veya ev içi), bezelye, bakla (ılık bölgelerde doğrudan ekilebilir). Mart: Marul, roka, tere, havuç, turp, bezelye, bakla, patates. Nisan: Domates, biber, salatalık fidesi, kabak, fasulye, mısır, ayçiçeği, lavanta, fesleğen, sardunya. Mayıs: Tüm yazlık sebzeler (patlıcan, kavun, karpuz), fesleğen, kekik, nane, zinnia, horoz ibiği, yıldız çiçeği. Haziran: Mısır, fasulye, kabak, salatalık (geç ekim), dereotu, roka, maydanoz. Temmuz: Lahana, brokoli, karnabahar (sonbahar için fide), ıspanak, marul, turp. Ağustos: Kışlık marul, ıspanak, tere, lahana, brokoli fideleri, pazı, havuç (kışa hazırlık). Eylül: Havuç, turp, ıspanak, roka, pazı, soğan ve sarımsak, hercai menekşe, kasımpatı. Ekim: Sarımsak, soğan, bakla, lale, sümbül soğanı. Kasım: Marul, soğan, sarımsak, bakla, kasımpatı. Aralık: Marul, tere (örtü altı), fide hazırlığı, ağaç dikimi. Not: Ekim zamanları, iklim koşullarına ve bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

    Buğday en çok hangi dönemde su ister?

    Buğday, en çok sapa kalkma, başaklanma başlangıcı ve süt olum dönemlerinde su ister. Sapa kalkma dönemi, Mart sonunda gerçekleşir. Başaklanma, Nisan ayının başında gözlemlenir. Süt olumu, Mayıs ayında başlar. Su sıkıntısı olan bölgelerde, sulama iki defa yapılacaksa bu dönemler tercih edilmelidir.

    Buğday soğuk iklimde yetişir mi?

    Evet, buğday soğuk iklimde yetişebilir. Özellikle sert buğday türleri, düşük sıcaklıklara dayanabilir ve soğuk iklimlerde, hatta karla kaplı bölgelerde bile yetiştirilir.