• Buradasın

    Dolaylamanın amacı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dolaylamanın amacı, tek bir kelimeyle ifade edilebilecek bir kavramı daha fazla kelimeyle anlatarak anlatımı daha etkili hale getirmektir 12.
    Bu yöntem ayrıca şu amaçlarla da kullanılır:
    • Estetik katmak: Edebi eserlerde ve şiirlerde etkileyici bir hava yaratmak 5;
    • Nezaket göstermek: Sert veya kaba gelebilecek ifadeleri yumuşatmak 5;
    • Mecaz anlam katmak: Anlamı doğrudan vermek yerine okuyucunun düşünmesini sağlamak 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Dolaylı ve dolay ne demek TDK?
    Dolaylı ve dolay kelimelerinin TDK sözlük anlamları şu şekildedir: 1. Dolaylı: Doğrudan doğruya olmayan, dolayısıyla olan, vasıtalı, bilvasıta, endirekt. 2. Dolay: Yöre, çevre.
    Dolaylı ve dolay ne demek TDK?
    Dolayli ve direk ne demek?
    Dolaylı ve doğrudan ifadeleri, farklı bağlamlarda kullanılan terimlerdir: 1. Dolaylı: Bir kişinin sözünün, söylendiği biçimde değil de bazı değişiklikler yapılarak aktarılmasıdır. 2. Doğrudan: Bir sözün, herhangi bir değişikliğe uğratılmadan, olduğu gibi verilmesidir.
    Dolayli ve direk ne demek?
    Dolay ne anlama gelir?
    "Dolay" kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Coğrafi Anlam: Bir yeri saran başka yerlerin bütünü, çevre, havali, etraf. 2. Matematik Anlamı: Düzgün bir uzayda, düzgünlük içinde bulunan kümelerden her biri.
    Dolay ne anlama gelir?
    Dolaylı anlatım ve dolaylama aynı şey mi?
    Dolaylı anlatım ve dolaylama farklı kavramlardır. Dolaylama, bir kelimeyle söylenebilecek bir kavramın birden fazla kelimeyle anlatılmasıdır. Dolaylı anlatım ise, herhangi bir konuyla ilgili olan bir şeyi başkasından öğrenerek diğer kimselere aktarmaktır.
    Dolaylı anlatım ve dolaylama aynı şey mi?
    Dolaylama nedir ve örnekleri?
    Dolaylama, bir şeyi ya da bir kavramı doğrudan ifade etmek yerine, dolaylı veya mecazi bir yolla ifade etme sanatıdır. İşte bazı dolaylama örnekleri: Kişi adları için: Ulu önder (Atatürk), Sanat güneşi (Zeki Müren), Minik serçe (Sezen Aksu), Cep Herkülü (Naim Süleymanoğlu). Yer adları için: Altın boynuz (Haliç), Kara kıta (Afrika), Yavru vatan (Kıbrıs), Güller diyarı (Isparta), Kızıl gezegen (Mars). Tür adları için: File bekçisi (kaleci), Yedinci sanat (sinema), İnce hastalık (verem), Meşin yuvarlak (top), Bacasız sanayi (turizm). Diğer örnekler: Gün ışığı (aydınlanma), sesini yükseltmek (öfke), denizden gelen tuzlu rüzgar (macera).
    Dolaylama nedir ve örnekleri?