Doğal indikatör yapmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: 1. Kırmızı Lahana Suyu: Kırmızı lahana küçük parçalar halinde kesilip üzerine sıcak su dökülür. Karışım oda sıcaklığında bekletildikten sonra süzülür ve elde edilen çözeltiye asit veya baz özelliği olan maddeler damlatıldığında renk değişimi gözlemlenir. - Asit madde ile etkileşiminde rengi kırmızıya, - Baz madde ile etkileşiminde ise mordan maviye döner. 2. Pancar Suyu: Pancarlar suda 30-60 dakika haşlanır ve elde edilen maviimsi kırmızı renkli su, doğal bir pH indikatörü olarak kullanılır. 3. Mürver Meyvesi: Mürver meyveleri suda pişirilip süzülür ve elde edilen meyve suyuna birkaç damla saf alkol eklenerek stabil bir pH indikatörü elde edilir. 4. Gül Yaprakları: Gül yaprakları ezilip alkolde bekletilerek asit veya baz özelliği olan maddelere karşı renk değiştiren bir çözelti elde edilir.