Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Doğal indikatör yapmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Kırmızı Lahana Suyu: Kırmızı lahana küçük parçalar halinde kesilip üzerine sıcak su dökülür. Karışım oda sıcaklığında bekletildikten sonra süzülür ve elde edilen çözeltiye asit veya baz özelliği olan maddeler damlatıldığında renk değişimi gözlemlenir 12.
- Asit madde ile etkileşiminde rengi kırmızıya,
- Baz madde ile etkileşiminde ise mordan maviye döner 1.
- Pancar Suyu: Pancarlar suda 30-60 dakika haşlanır ve elde edilen maviimsi kırmızı renkli su, doğal bir pH indikatörü olarak kullanılır 23.
- Mürver Meyvesi: Mürver meyveleri suda pişirilip süzülür ve elde edilen meyve suyuna birkaç damla saf alkol eklenerek stabil bir pH indikatörü elde edilir 23.
- Gül Yaprakları: Gül yaprakları ezilip alkolde bekletilerek asit veya baz özelliği olan maddelere karşı renk değiştiren bir çözelti elde edilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: