• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevap
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • Cevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Sıcaklık arttıkça enzim yapısı değişir mi?

    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    • #Sıcaklık

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, sıcaklık arttıkça enzim yapısı değişebilir.
    Enzimler, protein yapılı oldukları için sıcaklık değişimlerinden etkilenir 23. Optimum sıcaklığın üzerine çıkıldığında, enzimlerin üç boyutlu yapısı bozulmaya başlar ve bu durum enzim aktivitesinin azalmasına veya tamamen durmasına yol açar 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. eokultv.com
        1
      2. canlibilimi.com
        2
      3. prezi.com
        3
      4. biyolojiportali.com
        4
      5. acikders.ankara.edu.tr
        5
    • Enzimlerin optimum sıcaklığı nedir?

    • Enzim yapısı neden bozulur?

    • Yüksek sıcaklık enzimleri neden etkisiz hale getirir?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Termofilik enzimlerin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasının sebebi nedir?

    Termofilik enzimlerin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasının sebebi, bu enzimlerin sahip olduğu özel yapısal özelliklerdir. Bu özellikler arasında: Hücre zarının bileşimi. Aminoasit içeriği. Üç boyutlu yapı. Ayrıca, termofilik enzimlerin DNA'sı, DNA'nın erime noktasını yükselten bir DNA Giraz içerir.
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    5 kaynak

    Yüksek sıcaklık enzimleri nasıl etkiler?

    Yüksek sıcaklık, enzimleri geri dönüşümsüz olarak bozar. Bu duruma denatürasyon denir. Enzimler, protein yapıda oldukları için 45-55 °C gibi belirli bir sıcaklığın üzerinde işlevlerini kaybederler.
    • #Bilim
    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    • #Sıcaklık
    5 kaynak

    Enzim nedir ve ne işe yarar?

    Enzim, biyomolekül olup, kimyasal tepkimelerin hızını artıran katalizördür. İşe yararları: - Metabolizma: Hücredeki biyokimyasal reaksiyonları düzenler, enerji üretimi, detoksifikasyon ve biyomolekül sentezi gibi süreçlerde yer alır. - Sindirim: Yiyecekleri daha küçük moleküllere ayırarak besinlerin enerjiye ve temel yapı taşlarına dönüştürülmesini sağlar. - DNA replikasyonu ve onarımı: Genetik bilginin doğru bir şekilde kopyalanmasını ve iletilmesini sağlar. - Sinyal iletimi: Hücresel iletişimde rol oynar, hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını ve uyaranlara yanıt vermesini sağlar. - Endüstriyel kullanım: Antibiyotik sentezi, çamaşır deterjanları, biyoteknoloji ve ilaç endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılır.
    • #Biyoloji
    • #Kimya
    • #Enzimler
    • #Metabolizma
    • #Sindirim
    5 kaynak

    Enzimlerin yapısında hangi organik moleküller bulunur?

    Enzimlerin yapısında sadece protein veya protein ve yardımcı kısım (koenzim veya kofaktör) bulunur.
    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    • #Protein
    5 kaynak

    Enzimlerin özgüllüğü neye bağlıdır?

    Enzimlerin özgüllüğü, aktif bölge denilen üç boyutlu hacimsel yapıya bağlıdır. Dolayısıyla, enzimlerin özgüllüğü, enzimin substrata olan etkileşimine bağlıdır.
    • #Bilim
    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    5 kaynak

    pH enzimatik reaksiyonları nasıl etkiler?

    pH, enzimatik reaksiyonları iki ana şekilde etkiler: 1. Enzim Aktivitesi: Her enzimin, maksimum reaksiyon hızına sahip olduğu optimal bir pH değeri vardır. 2. Enzim ve Substrat Yapısı: pH, enzim ve substratın iyonik durumunu değiştirerek yapılarını etkiler.
    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    • #pH
    5 kaynak

    Enzimin çalışma hızı nelere bağlıdır?

    Enzimin çalışma hızı, aşağıdaki faktörlere bağlıdır: 1. Enzim Konsantrasyonu: Enzim miktarı arttıkça reaksiyon hızı da artar. 2. Substrat Konsantrasyonu: Substrat konsantrasyonu, belirli bir değere kadar reaksiyon hızını artırır, sonra sabit kalır. 3. Sıcaklık: Enzimler, belirli bir sıcaklık aralığında en iyi şekilde çalışır. 4. pH Değeri: Her enzimin optimum bir pH aralığı vardır. 5. Su Miktarı: Enzimler, %15'in altında su bulunan ortamlarda çalışmaz. 6. Aktivatör ve İnhibitör Maddeler: Bazı maddeler enzimlerin etkinliğini artırır (aktivatör), bazıları ise durdurur (inhibitör).
    • #Kimya
    • #Biyokimya
    • #Enzimler
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"e53p0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"isBirthdayUserId":true,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fsicaklik-arttikca-enzim-yapisi-degisir-mi-2327050194%3Flr%3D213%26ncrnd%3D5852","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"1392116801754545165","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1754545206097015-3473611033137427581-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-27-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"e53p1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"e53p2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Evet, sıcaklık arttıkça enzim yapısı değişebilir.**\n\nEnzimler, protein yapılı oldukları için sıcaklık değişimlerinden etkilenir [```2```](https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/)[```3```](https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/). **Optimum sıcaklığın üzerine çıkıldığında**, enzimlerin üç boyutlu yapısı bozulmaya başlar ve bu durum enzim aktivitesinin azalmasına veya tamamen durmasına yol açar [```1```](https://www.eokultv.com/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar-9-sinif-biyoloji/72704)[```2```](https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.eokultv.com/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar-9-sinif-biyoloji/72704","title":"Enzim Aktivitesini Etkileyen Koşullar 9. Sınıf Biyoloji","shownUrl":"https://www.eokultv.com/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar-9-sinif-biyoloji/72704"},{"sourceId":2,"url":"https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/","title":"Enzimlerin Çalışmasını Etkileyen Faktörler - Canlı Bilimi","shownUrl":"https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/"},{"sourceId":3,"url":"https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/","title":"Enzimleri Etkileyen Faktörler by Sinem Bürüngüz on Prezi","shownUrl":"https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/"},{"sourceId":4,"url":"https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?v=1.0.24","title":"Enzimler (Canlıların Yapısında Bulunan...) | Biyoloji Portalı","shownUrl":"https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?v=1.0.24"},{"sourceId":5,"url":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/213195/mod_resource/content/0/ENZ%C4%B0M.pdf","title":"Slayt 1","shownUrl":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/213195/mod_resource/content/0/ENZ%C4%B0M.pdf"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Sıcaklık arttıkça enzim yapısı değişir mi?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}],"tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"#Sıcaklık"}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Enzimlerin optimum sıcaklığı nedir?","url":"/search?text=Enzimlerin+optimum+s%C4%B1cakl%C4%B1%C4%9F%C4%B1&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Enzim yapısı neden bozulur?","url":"/search?text=S%C4%B1cakl%C4%B1k+artt%C4%B1k%C3%A7a+enzim+yap%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1n+bozulma+nedeni&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Yüksek sıcaklık enzimleri neden etkisiz hale getirir?","url":"/search?text=Y%C3%BCksek+s%C4%B1cakl%C4%B1k+enzimleri+neden+etkisiz+hale+getirir%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=S%C4%B1cakl%C4%B1k+artt%C4%B1k%C3%A7a+enzim+yap%C4%B1s%C4%B1+de%C4%9Fi%C5%9Fir+mi%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"1392116801754545165","reqid":"1754545206097015-3473611033137427581-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-27-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1754545206097015-3473611033137427581-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-27-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"e53p3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://asosindex.com.tr/index.jsp%3fmodul=articles-page&journal-id=1903&article-id=618034?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://adm.atauni.edu.tr/pluginfile.php/4929/mod_resource/content/1/ENZ%C4%B0MOLOJ%C4%B0%205.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/47659/mod_resource/content/0/PDF%206.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/DosyaGoster.aspx%3fDIL=1&BELGEANAH=2999&DOSYAISIM=1101.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/termofilik-enzimlerin-yuksek-sicakliklara-dayanikli-olmasinin-sebebi-nedir-2782991145","header":"Termofilik enzimlerin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasının sebebi nedir?","teaser":"Termofilik enzimlerin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasının sebebi, bu enzimlerin sahip olduğu özel yapısal özelliklerdir. Bu özellikler arasında: Hücre zarının bileşimi. Aminoasit içeriği. Üç boyutlu yapı. Ayrıca, termofilik enzimlerin DNA'sı, DNA'nın erime noktasını yükselten bir DNA Giraz içerir.","tags":[{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/47659/mod_resource/content/0/PDF%206.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4%3fv=1.0.24?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/yuksek-sicaklik-enzimleri-nasil-etkiler-3182835963","header":"Yüksek sıcaklık enzimleri nasıl etkiler?","teaser":"Yüksek sıcaklık, enzimleri geri dönüşümsüz olarak bozar. Bu duruma denatürasyon denir. Enzimler, protein yapıda oldukları için 45-55 °C gibi belirli bir sıcaklığın üzerinde işlevlerini kaybederler.","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"#Bilim"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"#Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Enzim?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://blog.madlen.io/9-biology/enzimler-nasil-calisir-enzim-aktivitesi-ve-fonksiyonu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/terim/enzim/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://suleymanyedibela.com.tr/bilgibankasi/enzim/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.diyadinnet.com/bilgi-1386-enzim?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzim-nedir-ve-ne-ise-yarar-1493043061","header":"Enzim nedir ve ne işe yarar?","teaser":"Enzim, biyomolekül olup, kimyasal tepkimelerin hızını artıran katalizördür. İşe yararları: - Metabolizma: Hücredeki biyokimyasal reaksiyonları düzenler, enerji üretimi, detoksifikasyon ve biyomolekül sentezi gibi süreçlerde yer alır. - Sindirim: Yiyecekleri daha küçük moleküllere ayırarak besinlerin enerjiye ve temel yapı taşlarına dönüştürülmesini sağlar. - DNA replikasyonu ve onarımı: Genetik bilginin doğru bir şekilde kopyalanmasını ve iletilmesini sağlar. - Sinyal iletimi: Hücresel iletişimde rol oynar, hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını ve uyaranlara yanıt vermesini sağlar. - Endüstriyel kullanım: Antibiyotik sentezi, çamaşır deterjanları, biyoteknoloji ve ilaç endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılır.","tags":[{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"#Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/metabolizma","text":"#Metabolizma"},{"href":"/yacevap/t/sindirim","text":"#Sindirim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/rlumxdmkbstn/enzimlerin-yapisi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.cepokul.com/enzimler-9-sinif-biyoloji-7047/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4%3fv=1.0.24?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prfakademi.com/dosyalar/9-sinif/biyoloji/enzimler-1-ders-9.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://solverkimya.com/site/makale-detay.php/detaylar/enzimlerin-ozellikleri-ve-kullanildiklari-alanlar.html%3fseo=detaylar&s=enzimlerin-ozellikleri-ve-kullanildiklari-alanlar.html?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-yapisinda-hangi-organik-molekuller-bulunur-506101219","header":"Enzimlerin yapısında hangi organik moleküller bulunur?","teaser":"Enzimlerin yapısında sadece protein veya protein ve yardımcı kısım (koenzim veya kofaktör) bulunur.","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"#Protein"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Enzimlerin%20%C3%96zellikleri.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/12fosoohdosm/enzimler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.enzimler.gen.tr/enzimlerin-yapisi-ve-ozellikleri.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4%3fv=1.0.24?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-ozgullugu-neye-baglidir-2546044159","header":"Enzimlerin özgüllüğü neye bağlıdır?","teaser":"Enzimlerin özgüllüğü, aktif bölge denilen üç boyutlu hacimsel yapıya bağlıdır. Dolayısıyla, enzimlerin özgüllüğü, enzimin substrata olan etkileşimine bağlıdır.","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"#Bilim"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.worthington-biochem.com/tools-resources/intro-to-enzymes/effects-ph?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://adm.atauni.edu.tr/pluginfile.php/4929/mod_resource/content/1/ENZ%C4%B0MOLOJ%C4%B0%205.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.creative-enzymes.com/resource/effect-of-ph-on-enzymatic-reaction_51.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://slideplayer.biz.tr/slide/15324620/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/4487/mod_resource/content/0/4.%20hafta.pdf?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/ph-enzimatik-reaksiyonlari-nasil-etkiler-3831637767","header":"pH enzimatik reaksiyonları nasıl etkiler?","teaser":"pH, enzimatik reaksiyonları iki ana şekilde etkiler: 1. Enzim Aktivitesi: Her enzimin, maksimum reaksiyon hızına sahip olduğu optimal bir pH değeri vardır. 2. Enzim ve Substrat Yapısı: pH, enzim ve substratın iyonik durumunu değiştirerek yapılarını etkiler.","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/ph","text":"#pH"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/4487/mod_resource/content/0/4.%20hafta.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/biyolojiportali.com/belgeler/6%20enzimler%202.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/729939?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/blog.madlen.io/9-biology/enzim-aktivitesini-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimin-calisma-hizi-nelere-baglidir-539206787","header":"Enzimin çalışma hızı nelere bağlıdır?","teaser":"Enzimin çalışma hızı, aşağıdaki faktörlere bağlıdır: 1. Enzim Konsantrasyonu: Enzim miktarı arttıkça reaksiyon hızı da artar. 2. Substrat Konsantrasyonu: Substrat konsantrasyonu, belirli bir değere kadar reaksiyon hızını artırır, sonra sabit kalır. 3. Sıcaklık: Enzimler, belirli bir sıcaklık aralığında en iyi şekilde çalışır. 4. pH Değeri: Her enzimin optimum bir pH aralığı vardır. 5. Su Miktarı: Enzimler, %15'in altında su bulunan ortamlarda çalışmaz. 6. Aktivatör ve İnhibitör Maddeler: Bazı maddeler enzimlerin etkinliğini artırır (aktivatör), bazıları ise durdurur (inhibitör).","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"#Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"#Enzimler"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"e53p4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"e53p5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"type":"tiktok","url":"https://redirect.appmetrica.yandex.com/serve/677728751613663494","title":"TikTok"},{"url":"https://redirect.appmetrica.yandex.com/serve/173325632992778150","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://redirect.appmetrica.yandex.com/serve/677728793472889615","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://redirect.appmetrica.yandex.com/serve/1182131906657966033","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://redirect.appmetrica.yandex.com/serve/893945194569821080","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"e53pw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}