Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Renkli bileşiklerin oluşumunun birkaç nedeni vardır:
- Elektron geçişleri: Konjugasyonu fazla olan organik bileşikler, π →π* ve n→π* geçişleri nedeniyle görünür bölgede belirli dalga boylarını soğurur 3. Soğurulan rengi değil, bunun tamamlayıcısı olan ve yansıyan rengi görürüz 3.
- Koordinasyon bileşikleri: Geçiş metal kompleksleri, d orbitallerindeki elektron geçişleri ve ışığın kısmen absorplanması nedeniyle renklidir 2. Aynı metal iyonunun farklı yükleri ve ligandın kimyasal bileşimi de renk oluşumunda etkilidir 2.
- Fenolik bileşikler: Gıdalarda bulunan fenolik asitler ve flavonoidler, enzimatik esmerleşmelere neden olur 1. Bu reaksiyonları katalize eden enzimlere polifenoloksidaz (PPO) adı verilir 1.
- Antosiyaninler: Sebzeler, meyveler, meyve suları ve şarapların pembe, kırmızı, mavi ve mor renklerinden sorumlu doğal renk maddeleridir 14. pH, metal iyonları ve kopigment varlığı, antosiyaninlerden kaynaklanan renk yoğunluğunu etkiler 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: