Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Maserasyon yöntemi, bir maddenin (bitki, meyve, baharat vb.) sıvı içinde bekletilerek yumuşaması ve özünün sıvıya geçmesi sürecini ifade eder 13.
Kullanım alanları:
- Gıda endüstrisi: Tatlandırıcıların ve renklerin çıkarılması 4.
- Farmasötik: Tıbbi özlerin bitkilerden elde edilmesi 4.
- Kimya: Organik bileşiklerin analizi ve ayrıştırılması 4.
- Şarap üretimi: Üzüm kabukları ve çekirdeklerinin, üzüm suyunda bekletilmesiyle renk, aroma ve tanenlerin sıvıya geçmesi sağlanır 13.
- Bitkisel yağ üretimi: Özellikle sarı kantaron yağı üretiminde kullanılır 23.
Maserasyon yöntemleri:
- Soğuk maserasyon: Bitkisel maddelerin sıvı içinde 1-6 hafta bekletilmesiyle yapılır 3.
- Sıcak maserasyon: Benmari yöntemiyle 2-6 saat arasında ısıtılarak gerçekleştirilir 3.
- Alkolle maserasyon: Tıbbi bitkilerin özlerini çıkarmak için tercih edilir, 2-6 hafta bekletildikten sonra karışım süzülerek kullanılır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: