Ekstraksiyon (özütleme), iki veya daha fazla bileşenden oluşan karışımlar içerisinden, bir maddenin veya istenmeyen safsızlıkların bir çözücü aracılığı ile karışımdan ayrılması işlemidir. Ekstraksiyon yöntemleri: Sıvı-sıvı ekstraksiyon: Homojen karışımdaki maddelerden biri, çözücü ile ayrılır. Katı-sıvı ekstraksiyon: Katı içindeki maddelerden biri, onu çözebilen bir çözücü ile alınır. Ekstraksiyonun kullanım alanları: Biyoloji: Bir çözücü içerisinde çözünen sıvı veya katıdan bir maddenin çıkarılması. Kimya: Karışımı oluşturan bileşenler içerisinden istenilen bir bileşenin uygun çözücü ile çözünmesini sağlayarak bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması. Bazı ekstraksiyon örnekleri: Meyve aromalarının elde edilmesi. Bitkilerden yağ elde edilmesi. Şeker pancarı bitkisinden şeker elde edilmesi. Söğüt ağacından aspirin elde edilmesi. Çayın demlenmesi.