Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Lateral ve transvers difüzyonu etkileyen faktörler şunlardır:
- Sıcaklık: Yüksek sıcaklıklarda zarın çok fazla akışkan olmasını önleyerek küçük moleküllerin ve suyun girip çıkmasını engeller 2. Soğukta ise zarın donmasını önleyerek akışkanlığın devamını sağlar 2.
- Kolesterol: Zarın dayanıklılığını ve esnekliğini artırır, ayrıca geçirgenliğini azaltır 24.
- Lipid bileşimi: Kısa zincirli ve doymamış yağ asitleri zarın daha akıcı hale gelmesine neden olurken, uzun zincirli ve doymuş yağ asitleri zar akışkanlığını azaltır 5.
- Hidrokarbon zincirlerinin uzunluğu ve doymamışlık oranı: Bu özellikler lipid moleküllerinin hareketini etkiler 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: