Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Laktonlar çeşitli yollarla elde edilebilir:
- Doğal Kaynaklar: Laktonlar, glikoz gibi karbonhidratların hidrolizi sonucu doğada kendiliğinden oluşabilir 2. Ayrıca, süt yağı da düşük konsantrasyonlarda lakton içerir ve bu bileşikler, sütün işlenmesi sırasında ısıtma işlemi uygulandığında artar 24.
- Sentetik Üretim: Laktonlar, bitkisel hammaddelerden elde edilen glukozun oksidasyonu ile kimyasal reaksiyon veya biyoteknolojik fermentasyon yoluyla üretilebilir 35.
- Endüstriyel Kullanım: Gıda sanayinde, glukono-delta-lakton (GDL) adı verilen bir lakton türü, kristalizasyon yöntemiyle glukonik asit sulu çözeltisinden elde edilir ve çeşitli gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılır 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: