Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Laktonlar, yapılarında çok sayıda hidroksil grubu bulunan karbonhidratların hidrolizi sonucunda veya hidroksi karboksilik asitlerin iç esterleşmesi yoluyla elde edilir 3.
Bazı üretim yöntemleri:
- Glikozdan üretim: Glikoz, glikoz oksidaz enzimi yardımıyla, süt ürünlerinin doğrudan kullanılan ve önemli bir gıda asitlendiricisi olan glukono-8-laktona dönüştürülebilir 3.
- Mikroorganizmalar aracılığıyla üretim: Keto asitler, mikroorganizmalar tarafından karşılık gelen laktonlara dönüştürülebilir 3.
- Kimyasal sentez: Ester sentezinde kullanılan yöntemlerin çoğu, lakton üretiminde de uygulanabilir 4.
Ayrıca, γ-laktonlar 4-hidroksi asitlerin kendiliğinden halkalaşmasıyla da elde edilebilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: