Buradasın
Kalite kontrolde kullanılan duyusal testler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kalite kontrolde kullanılan bazı duyusal testler:
- Tek örnekli değerlendirme: Ürünün kalite derecelendirilmesi ve yeni ürün geliştirme amacıyla kullanılır 14.
- Farklılık testleri: Üretim, depolama ve pazarlama aşamalarındaki fiziksel ve kimyasal değişimlerin oluşturduğu duyusal farklılıkları belirlemek için uygulanır 125. Bu testler arasında eşlenmiş kıyaslama, ikili-üçlü test, üçgen test bulunur 135.
- Kalite-kantite testleri: Gıdaların bir veya birkaç duyusal kalite özelliğinin çeşit ve yoğunluğuna göre değerlendirilmesini sağlar 134.
- Profil testleri: Geniş duyusal özelliklere sahip gıdaların analizinde, eğitilmiş panelistlerle uygulanır 23. Doku veya lezzet profili olarak iki türü bulunur 23.
- Robinson duyusal (organoleptik) testi: Gıda ambalajına uygunluğu kontrol etmek için yapılır 124.
- Sıralama testleri: Örneklerin tercih sırasına veya duyusal özelliğin yoğunluğuna göre sıralanmasını sağlar 34.
- Puanlama testleri: Örneklerin renk, doku, lezzet gibi özelliklerinin sayısal veya skala üzerinden derecelendirilmesini içerir 34.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: