Basit damıtma, bir sıvının buharlaşma noktasının altındaki bir sıcaklıkta ısıtılması yoluyla, bileşenlerinden birini buharlaştırıp, bu buharı soğutarak yeniden sıvı hale getirme ve toplama işlemidir. Basit damıtmanın özellikleri: Kullanım alanları: Saf sıvıların kaynama noktalarının saptanması ve uçuculuğu düşük veya hiç olmayan maddelerle karışmış sıvıların saflaştırılması. Ekipman: Genellikle cam balon, beher, deney tüpü, baget, şişe, büret, soğutucu gibi ekipmanlar kullanılır. Avantajları: Basit ve anlaşılması kolay bir sistemdir, süreci gözlemlemek kolaydır. Dezavantajları: Kaynama noktaları yakın sıvıların oluşturduğu karışımların bütünüyle birbirlerinden ayrılmasında yeterli değildir. Örnek: Etil alkol-su karışımında, etil alkolün kaynama noktası olan 78 °C’de, etil alkol ile birlikte bir miktar su da buharlaşır ve elde edilen destilat, yine etil alkol-su karışımıdır.