Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Patricia Benner'in hemşirelikte geliştirdiği kuram, "Acemiden Uzmana" (From Novice to Expert) modelidir 24.
Bu kuram, hemşirelerin zaman içinde deneyim ve öğrenme yoluyla nasıl beceri ve bilgi geliştirdiklerini açıklar 4. Benner, Dreyfus'un beceri edinimi modelini temel alarak bu modeli hemşirelik uygulamalarına uyarlamıştır 25.
Benner'in kuramının temelinde, uzmanlığın doğuştan gelen veya bir gecede öğrenilen bir şey olmadığı, gerçek yaşam durumlarıyla yüzleşerek, bunları yansıtarak ve öğrenmeye devam ederek gelişen bir süreç olduğu fikri yatmaktadır 4.
Benner'in hemşirelik kuramının beş aşaması vardır:
- Acemi 4. Mesleğe yeni başlayan ve klinik ortamda deneyim eksikliği olan hemşireler, eylemlerine rehberlik etmek için kurallara, yönergelere ve talimatlara büyük ölçüde güvenirler 4.
- İleri Düzeyde Yeni Başlayan 4. Bu aşamadaki hemşireler, hasta bakımındaki kalıpları eleştirel bir şekilde düşünmeye başlarlar 4.
- Yetkili 4.
- Yetkin 4.
- Uzman 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: