Besinleri tanıma ve sınıflandırma şu şekilde yapılabilir: Kaynaklarına göre sınıflandırma: Bitkisel besinler: Tahıllar, meyveler, sebzeler. Hayvansal besinler: Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık. İçeriklerine göre sınıflandırma: Karbonhidratlar: Enerji vericidirler, tahıl ürünlerinde, unlu ürünlerde, patates, tatlı ve meyvelerde bulunur. Proteinler: Yapıcı ve onarıcıdırlar, et, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık, yumurta, bal, baklagillerde ve kuruyemişlerde bulunur. Yağlar: Vücudu korur ve sıcak tutar, zeytin, ayçiçeği, mısır, ceviz, fındık, susam, tereyağı gibi besinlerde bulunur. Vitaminler: Düzenleyici, dengeleyici ve koruyucudurlar, meyve ve sebzelerde bulunur. Su: Vücudun yaklaşık %70’ini oluşturur, her besinde az ya da çok bulunur. Mineraller: Kemikleri ve dişleri güçlendirir, her besinde az ya da çok bulunur. Besinler, birden fazla besin içeriğine sahip olabilirler ancak içinde en çok bulunan besin içeriğine göre sınıflandırma yapılır.