Buradasın
Besinleri tanıma ve sınıflandırma nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Besinleri tanıma ve sınıflandırma şu şekilde yapılabilir:
- Kaynaklarına göre sınıflandırma:
- İçeriklerine göre sınıflandırma:
- Karbonhidratlar: Enerji vericidirler, tahıl ürünlerinde, unlu ürünlerde, patates, tatlı ve meyvelerde bulunur 5.
- Proteinler: Yapıcı ve onarıcıdırlar, et, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık, yumurta, bal, baklagillerde ve kuruyemişlerde bulunur 5.
- Yağlar: Vücudu korur ve sıcak tutar, zeytin, ayçiçeği, mısır, ceviz, fındık, susam, tereyağı gibi besinlerde bulunur 5.
- Vitaminler: Düzenleyici, dengeleyici ve koruyucudurlar, meyve ve sebzelerde bulunur 5.
- Su: Vücudun yaklaşık %70’ini oluşturur, her besinde az ya da çok bulunur 5.
- Mineraller: Kemikleri ve dişleri güçlendirir, her besinde az ya da çok bulunur 5.
Besinler, birden fazla besin içeriğine sahip olabilirler ancak içinde en çok bulunan besin içeriğine göre sınıflandırma yapılır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: