Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, uzman fizyoterapist Seher Ay tarafından sunulan bir eğitim içeriğidir. Videoda menisküs yırtığı olan kişiler için erken dönemde uygulanabilecek egzersizler gösterilmektedir.
- Video, menisküs yırtığı olan ve ağrılarını azaltmak isteyen kişiler için dört haftalık bir egzersiz listesi sunmaktadır. İlk bölümde dört farklı egzersiz gösterilmektedir: diz parmaklarını ileri geri hareket ettirme, bacak kaldırma, köprü kurma ve yan yatış pozisyonunda bacak açma egzersizleri. Her egzersiz için doğru teknik, tekrar sayısı ve set sayısı detaylı olarak anlatılmaktadır. Video, ilerleyen dönemde yapılacak egzersizlerin bir sonraki videoda paylaşılacağını belirterek sonlanmaktadır.
- Menisküs Yırtığı Egzersizleri Tanıtımı
- Uzman fizyoterapist Seher Ay, menisküs yırtığında erken dönemde ağrıları azaltabilecek ve bölgeyi kuvvetlendirebilecek egzersiz listesi sunuyor.
- Egzersizler düzenli olarak en az dört hafta uygulanmalı, ilk haftadan sonra ağrı azalması ve ilerleyen dönemde kuvvet artışı gözlemlenebilir.
- Menisküs yırtığı hakkında detaylı bilgiler için paylaşılan linkten video izlenebilir.
- 01:17İlk Egzersiz - Ayak Parmakları Egzersizi
- İlk egzersizde dizler oturulan yere bastırılıp ayak parmakları ileri geri hareket ettirilir.
- Bu egzersiz diz ağrısıyla meydana gelen bacak şişliklerine iyi gelir ve kasların aktivasyonunu sağlar.
- Onbeş tekrar üç set halinde uygulanmalıdır.
- 02:25İkinci Egzersiz - Bacak Kaldırma Egzersizi
- İkinci egzersizde bir diz bükülü, diğer diz uzatılıp parmak ucu kendine çekilerek bacak kaldırılıp indirilir.
- Bacağın komple düz olması önemlidir, diz bükük olmamalıdır.
- On tekrar üç set halinde uygulanmalıdır.
- 03:38Üçüncü Egzersiz - Köprü Kurma Egzersizi
- Köprü kurma egzersizinde iki el yanlardayken kalça sıkılıp yukarı kaldırılıp yavaşça indirilir.
- Menisküs yırtığı ödemli veya sıvı toplamışsa ayaklar sıkıştırılmamalı, dizler açık pozisyonda da yapılabilir.
- On tekrar üç set halinde uygulanmalı, kendini yukarıya zorlamamak ve yavaş hareket etmek önemlidir.
- 05:19Dördüncü Egzersiz - Yan Yatış Pozisyonu Egzersizi
- Yan yatış pozisyonunda dizler bükülüp bir ayağın ileriye uzatılıp parmak ucu kendine çekilir.
- Bacak yana doğru açılıp yavaşça bırakılır, diz dümdüz pozisyonda tutulmalıdır.
- Bu egzersiz hem kalçaya giden kas grubunu hem de dizin üst tarafındaki kas grubunu kuvvetlendirir.
- 06:37Egzersizlerin Uygulanması ve Sonuç
- Egzersizler kolay uygulanabilir, ancak yırtık çok büyükse ve ameliyatsız iyileşemiyorsa doktorla görüşülmesi gerekir.
- Hekim egzersiz yapmanızı önerdiyse erken dönemde bu egzersizlerle başlanabilir.
- Bu egzersizler dört-altı hafta yapıldıktan sonra ilerleyen dönemde yapılacak egzersizlere geçiş yapılabilir.