• Buradasın

    Balkanlar'ın Meşhur Lezzeti Lutenitsa Tarifi

    youtube.com/watch?v=cnd_h7YpDE0

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, "Alevle Mutfak Aşkına" kanalında yayınlanan bir yemek tarifi videosu olup, sunucu Balkanlar'ın meşhur lezzeti lutenitsa yapımını adım adım göstermektedir.
    • Videoda lutenitsa yapımı için gerekli malzemeler (domates, kapya biber, patlıcan, sarımsak, sirke, şeker, kaya tuzu, zeytinyağı ve baharatlar) tanıtılmakta ve hazırlama aşamaları detaylı olarak anlatılmaktadır. Önce sebzeler fırında veya tost makinesinde közleniyor, ardından buharla soyulup doğranıyor ve sosla pişiriliyor. Son olarak kavanozlama işlemi yapılarak hazır lutenitsa servis ediliyor. Sunucu, tarifin mangalda yapıldığında daha lezzetli olacağını ve kışa bolca yapılıp misafirlerinize ikram edilebileceğini belirtiyor.
    00:04Lutenitsa Tarifi Tanıtımı
    • Alevle Mutfak Aşkına kanalında Balkanlar'ın meşhur lezzeti lutenitsa tarifi paylaşılıyor.
    • Tarif çok lezzetli olup, sunucunun kendi katkılarıyla daha da geliştirilmiş.
    00:35Malzemeler ve Hazırlık
    • Tarif için altı irice domates, yirmi kapya biber ve yedi patlıcan gerekiyor.
    • Sebzeler fırında veya tost makinesinde közleniyor, fırında çok vakit harcamak istemeyenler için tost makinesi tavsiye ediliyor.
    • Domateslerin sap kısımları alta gelecek şekilde dizilmeli, aksi halde üstlerden patlama oluyor ve suyu yayılıyor.
    02:33Sebzelerin Hazırlanması
    • Kozlenmiş sebzeler geniş bir tencereye alınıp onbeş dakika boyunca buharda bekletiliyor, böylece kabuklarından sıyrılıyor.
    • Domatesler soyulup doğranıyor, çok iri taneli değil, hafif sos kıvamında olmalı.
    • Patlıcanlar soyulup doğranıyor, kapya biberler ise kabukları kolayca soyulup küçük küpler halinde doğranıyor.
    08:18Sosun Pişirilmesi
    • Tencereye sarımsak rendesi, yarım çay bardağı sirke, bir yemek kaşığı şeker ve bir buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ekleniyor.
    • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı ve baharatlar (bir yemek kaşığı tepeleme acı toz biber, yarım yemek kaşığı karabiber, yarım yemek kaşığından biraz fazla pul biber) ilave ediliyor.
    • Sos yaklaşık onbeş dakika boyunca pişiriliyor, çok fazla suyunu çekmemesi için hafif sulu kıvamda tutulmalı.
    12:22Kavanozlama İşlemi
    • Hazırlanan sos küçük kavanozlara konuluyor, marketlerde satılan lutenisalarda olduğu gibi küçük kavanozlar tercih edilmeli.
    • Kavanozlar sıkıca kapatılıp ters çevrilerek bir gün boyunca bekletiliyor, ertesi gün normal haline getiriliyor.
    • Kavanozlar güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediliyor ve dilediğiniz zaman açıp tüketilebiliyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor