Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir yemek tarifi videosu olup, sunucu mutfağında aşure yapımını adım adım göstermektedir.
- Videoda aşure yapımı için gerekli malzemeler (aşurelik buğday, kuru fasulye, nohut, kuru meyveler, badem, elma, şeker, portakal suyu ve karanfil) tanıtılmakta ve hazırlama süreci detaylı olarak anlatılmaktadır. Sunucu, malzemelerin ıslatılması, pişirilmesi, malzemelerin eklenmesi ve aşurenin servis edilmesi aşamalarını göstermektedir. Ayrıca, kuru meyvelerin suyunun dökülmesi gibi püf noktaları ve aşurenin koyu renk olmasının nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.
- 00:08Aşure Malzemeleri ve Hazırlık
- Aşure hazırlamak için üç su bardağı aşurelik buğday, bir su bardağı kuru fasulye ve bir su bardağı nohut kullanılıyor.
- Tüm malzemeler geceden suya konularak ıslatılıyor, buğday üç-dört defa yıkanıp üzerine geçecek kadar su eklenerek kabarması için bırakılıyor.
- Aşurelik buğday tencereye alınıp üzerine on bardak içme suyu ekleniyor.
- 01:32Pişirme Süreci
- Aşurelik buğday, nohut ve fasulye on dakika kaynatılıyor.
- Aşureye birer avuç gün kurusu, kuru kayısı, dört kuru incir ve iki-üç yemek kaşığı kuru üzüm ekleniyor.
- Bir portakalın suyu sıkılıp kabukları rendelenerek aşureye ekleniyor.
- 02:45Kuru Meyvelerin Hazırlanması
- İncir ve kayısılar yaklaşık on dakika suda bekletiliyor.
- Kuru meyvelerin suyu dökülüyor çünkü koyu renk bir su çıkıyor, bu aşurenin koyu renk olmasından şikayetçi olanlar için daha beyaz bir aşure elde etmek için.
- Yarım su bardağı taze kavrulmamış badem kaynar su ile beş dakika dinlendiriliyor.
- 04:39Aşureye Ek Malzemeler
- Aşureye üç elma ekleniyor, kabukları soyulup çekirdek kısımları çıkarılıp kare şeklinde doğranıyor.
- Ocağın altı kapatılıp aşure biraz kabarmaya bırakılıyor, suyunu çekince üzerine on bardak içme suyu ekleniyor.
- Fasulye, nohut, iki su bardağı toz şeker, doğranmış elma, kuru kayısı, kuru incir, portakal suyu ve kabuk rendesi ekleniyor.
- 07:06Pişirme ve Servis
- Aşure neredeyse taşacak kadar pişiyor, mümkünse en büyük tencerede pişirilmesi öneriliyor.
- Karanfil ekleniyor ve bir su bardağı toz şeker daha ilave ediliyor.
- Aşure akrilik kaplara kepçe ile paylaştırılıyor, her seferinde karıştırılarak eşit dağılıyor.
- 09:12Servis ve Sonuç
- Aşureler fındık, nar, hindistan cevizi ve tarçınla süsleniyor.
- Yaklaşık yarım saat dinlendirdikten sonra üstleri hafifçe kaymak tutuyor.
- Bu tarifle on beş adet aşure elde ediliyor.