Ayçiçek ekimi için toprak hazırlığı şu şekilde yapılmalıdır: 1. Sonbaharda toprak işleme: Tarla, pullukla 20-25 cm derinlikte sürülür. Sonbahar yağışları nedeniyle otlanma olursa, toprak kazayağı ile 10-15 cm derinlikte işlenerek otlar yok edilir. 2. İlkbaharda toprak işleme: Toprak, yüzeysel olarak pullukla veya kültivatör, diskaro ya da rototiller gibi ekipmanlarla 10-15 cm derinlikte işlenir. 3. Tohum yatağı hazırlığı: Toprak, yeterli rutubete sahip, iyi işlenmiş, kabarık ve gevşek olmamalı, anız artıkları ve yabancı otlardan arındırılmış olmalıdır. 4. Ekim: Pnömatik mibzerlerle, dekara 500 gramdan fazla olmamak üzere tohum ekilir. İdeal ekim derinliği, tavlı toprakta 3-4 cm'dir. Ayçiçeği, kumlu, killi gibi farklı topraklarda yetişebilir, ancak organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek toprakları daha fazla sever.