Buradasın
Kanolanın en sağlıklı kullanımı nasıl olmalı?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kanolanın en sağlıklı kullanımı için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
- Toprak ve İklim: Kanola, humuslu, derin yapılı, nötr veya hafif alkali ve hafif asidik topraklarda iyi yetişir 13. Su tutan ve göllenen topraklarda zarar görür 13.
- Ekim Zamanı: Genellikle sonbahar mevsiminde ekilir 2. Türkiye'de Orta Anadolu için 1 Eylül - 15 Ekim, Trakya ve Marmara için 15 Eylül - 30 Ekim ideal ekim zamanlarıdır 13.
- Ekim Yöntemi: Küçük tohumları ekebilen mekanik veya basınçlı mibzerler kullanılmalıdır 13. Tohum yatağı iyi hazırlanmalı ve 1-2 cm derinliğine ekilmelidir 13.
- Gübreleme: İlk gübreleme ekim öncesi, ikinci gübreleme ise kışa girmeden önce yapılmalıdır 13. Dekara 12-14 kg saf azot ve 7-8 kg fosfor verilmesi önerilir 2.
- Yabancı Ot Kontrolü: Kanola, yabancı otlara karşı dayanıklıdır ancak yabani hardal ile aynı familyadan olduğu için karışması kaliteyi düşürür 13.
- Hasat ve Depolama: Çiçeklenmeden 40-50 gün sonra hasat edilmelidir 13. Tanelerin rutubeti %9'u geçmemeli ve sıcaklık ve nem kontrollü ortamlarda depolanmalıdır 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: