Yoğurdun atası olarak karıncayı gösteren bazı rivayetler bulunmaktadır. Bir rivayete göre, ilk yoğurt, göçebe Türk kavimleri tarafından karınca yumurtası kullanılarak mayalanmıştır. Ancak, bu konuda kesin bir bilgi bulunmamaktadır ve ilk yoğurdun nasıl mayalandığına dair farklı görüşler de mevcuttur. Danimarka Teknik Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmalar, yoğurdun mayalanması için gerekli bakteri ve asitlerin karıncalar tarafından sağlanabileceğini ortaya koymuştur. Bağımsız bir süt ürünleri araştırmacısı olan Ian Powell ise karınca ile mayalanmış yoğurdun, günümüzdeki yoğurtların atası olduğunu düşünmenin doğru olmadığını belirtmiştir. Sonuç olarak, yoğurdun atası olarak karıncayı gösteren rivayetler bulunmakla birlikte, bu konuda kesin bir bilgi ve bilimsel kanıt bulunmamaktadır.