• Buradasın

    Duruşma

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İş mahkemesi ilk duruşma ne zaman olur?

    İş mahkemesinde ilk duruşmanın ne zaman olacağı, dava dilekçesinin karşı davalıya tebliğ edilmesine bağlı olarak belirlenir.

    CMK 195 madde ne demek?

    CMK Madde 195 şu şekildedir: "Sanığın Yokluğunda Duruşma": > (1) Suç, yalnız veya birlikte adli para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu gibi hallerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır.

    Talimat duruşması nedir?

    Talimat duruşması, bir mahkemenin, ifadesine veya savunmasına başvurması gereken bir kişinin kendi yetki alanı dışında bulunması durumunda, ilgili il veya ilçedeki denk mahkemesine gönderdiği talimat kapsamında yapılan duruşmadır. Bu duruşmanın amacı, tanıkların veya sanıkların uzak bir bölgede yaşamaları nedeniyle mahkemeye getirilmeleri yerine, bulundukları yerde ifadelerinin alınmasını sağlamaktır.

    Duruşma zaptında neler yazar?

    Duruşma zaptında aşağıdaki bilgiler yer alır: 1. Davanın Konusu: Davanın içeriği ve suç unsuru. 2. Tarafların Bilgileri: Davacı, davalı, sanık ve onların avukatları ile kanuni temsilcilerinin isimleri. 3. Delillerin Sunulması: Tarafların sunmadıkları deliller ve tanıklar için 2 hafta içinde sunum yapmaları gerektiği. 4. Eksik Harçlar: Eksik yatırılmış harçların miktarı ve 2 hafta içinde yatırılması gerektiği. 5. Duruşma Tarihi: Belirlenmişse duruşmanın tarihi. 6. İhtiyati Tedbir: Varsa ihtiyati tedbir kararı. Bu zabıt, mahkeme sürecinin şeffaf ve adil bir şekilde ilerlemesini sağlayan temel belgelerden biridir.

    Çekismeli bosanma davasi kaç duruşmada biter?

    Çekişmeli boşanma davaları genellikle 4-6 duruşmada biter. Bazı durumlarda çekişmeli boşanma davaları 1-1,5 yıl kadar sürebilir.

    Delil listesi dilekçesi ne zaman verilir?

    Delil listesi dilekçesi, genellikle ön inceleme duruşması ardından mahkemeye sunulur.

    Avukat duruşmaya katılmazsa vekalet ücreti alabilir mi?

    Avukatın duruşmaya katılmaması durumunda vekalet ücreti alabilmesi için belirli koşullar bulunmaktadır. Yargıtay'ın kararına göre, avukatın vekalet ücreti alabilmesi için duruşmalara katılması ve dosyada emek ve mesai harcaması gerekmektedir. Ancak, avukatın mazeret bildirerek duruşmaya katılmaması durumunda, bu durum doğrudan vekalet ücretinin reddedilmesi sebebi olmayabilir.

    HMK 149 nedir?

    HMK 149 — 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 149. maddesi: "Ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla veya başka yerde duruşma icrası": > (1) Mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine talep eden tarafın veya vekilinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine karar verebilir. > > (2) Mahkeme resen veya taraflardan birinin talebi üzerine; tanığın, bilirkişinin veya uzmanın aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine karar verebilir. > > (3) Mahkeme, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri dava ve işlerde ilgililerin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine resen karar verebilir. > > (4) Mahkeme, fiili engel veya güvenlik sebebiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına, yargı çevresi içinde yer aldığı bölge adliye mahkemesi adalet komisyonunun uygun görüşünü alarak karar verebilir. > > (5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirlenir.

    Kamu davası ilk duruşmada ne olur?

    Kamu davasında ilk duruşmada aşağıdaki adımlar izlenir: 1. Sanık ve müdafiinin duruşmaya gelip gelmediğinin tespiti yapılır ve tanıklar duruşma salonundan dışarı çıkarılır. 2. Sanığın açık kimliği saptanır ve kişisel ve ekonomik durumu hakkında bilgi alınır. 3. İddianame okunur ve sanığa yüklenen suçlamalar, deliller ve hukuki nitelendirme anlatılır. 4. Sanığa hakları bildirilir: Suçlamayı öğrenme, müdafi seçme, susma hakkı ve delillerin toplanmasını talep etme gibi hakları olduğu söylenir. 5. Sanığın sorgusu yapılır ve suçlamaya karşı savunması alınır. 6. Katılan, Cumhuriyet savcısı ve müdafiinin diyecekleri sorulur. 7. Tanıklar varsa usulüne göre dinlenir ve onlara da sorular yöneltilir. 8. Ara kararlar alınır: Delillerin toplanması için ek işlemler belirlenir, tutuklama veya adli kontrol gibi tedbirler değerlendirilir. 9. Beraat, mahkumiyet veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi bir karar verilebilir, eğer somut vakıanın nasıl gerçekleştiği sübuta ulaştıysa.