Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yunan döneri (gyros) ile Türk döneri arasındaki temel farklar şunlardır:
- Et Çeşidi ve Marine: Türk dönerinde genellikle kuzu ve dana eti karışımı kullanılırken, Yunan dönerinde domuz eti tercih edilir 13. Ayrıca, Yunan dönerinin marine edilmesinde kekik, sarımsak ve limon gibi daha yoğun baharatlar kullanılır 13.
- Pişirme Yöntemi: Her iki döner de dikey bir şişte pişirilir, ancak Türk dönerinin kömür ızgarası veya gazlı ocak yanında, Yunan dönerinin ise ısı kaynağı yanında döndürülerek pişirildiği belirtilmektedir 1.
- Servis Şekli: Türk döneri, yumuşak bir pide içinde, marul, domates, soğan ve turşu ile birlikte sunulurken, Yunan döneri kalın bir pita ekmeği içinde, domates, soğan ve tzatziki sosu (yoğurt bazlı bir sos) ile servis edilir 13.
- Popülerlik: Döner, dünya genelinde tanınan bir yemek olsa da, Yunan döneri özellikle Yunanistan ve Amerika'da daha yaygın olarak tüketilmektedir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: