Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Susurluk ayranı, meşhur olmasının birkaç nedeni vardır:
- Tarihi Köken: Rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet'in Susurluk'ta mola vermesi ve veziri Zağnos Paşa'ya sütünden yoğurt, yoğurdundan ayran yapmasını emretmesiyle başlamıştır 12. Bu olay, "Ayran Susurluk'ta içilir" sözünün yaygınlaşmasına yol açmıştır.
- Özel Yapım: Susurluk ayranı, yağı alınmamış yoğurttan, tuz ve su kullanılarak yapılır 13. Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, ayranın köpüğünün oluşmasını sağlar ve kendine özgü bir tat verir 3.
- Yaygınlaşma: 1960 yılında karayolunun Susurluk'tan geçmesiyle ilçenin hareketlenmesi ve Şükrü Bey ile eşinin manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranı satmaya başlamasıyla ünü artmıştır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: