Simit, Osmanlı İmparatorluğu'na ait bir yiyecektir. Simidin tarihi, Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü zamana kadar inmektedir. Simit kelimesi önceleri “semid” olarak kullanılmış, semid ya samid; ince bulgur, irmik anlamına gelen Arapça kökenli bir kelime olarak Aramice / Süryanice samidâ sözcüğünün alıntısı olarak çıkmıştır. Simidin ilk olarak 14. yüzyılda Osmanlı saray sofralarında ve mutfaklarında yer aldığı bilinmektedir. Üsküdar'daki Şer'iyye Sicili'ne göre 1593'te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmıştır. II. Süleyman döneminden kalan 1691 tarihli bir mutfak defterinde çörek ve ekmeğin yanında, her gün saraya 30 adet halka-i simit tahsis edilmiş olduğu yazmaktadır. Osmanlı padişahları Ramazan aylarında verdikleri iftar yemeklerinden sonra yolda saf tutan askerlere simit hediye etmiştir. Simit, zamanla Osmanlı kültürüne Rumlar, Ermeniler, Levantenler, Museviler, Gürcüler ve daha birçoklarının kendi kültürlerinin tatlarını eklemesiyle zenginleşmiştir.