Sucuklu kuru fasulye, herhangi bir kuru fasulye çeşidiyle yapılabilir. Ancak, bazı tariflerde İspir kuru fasulyesi kullanılması önerilir. Malzemeler: 2 su bardağı kuru fasulye; 1 kangal sucuk; 1 adet soğan; 2 adet yeşil biber; Yarım çay bardağı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı domates salçası; 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber; Tuz. Hazırlanışı: 1. Fasulyeler akşamdan ıslatılır. 2. Ertesi gün tencerede yarı haşlanır. 3. Tencereye sıvı yağ, yemeklik doğranmış soğan ve biberler eklenir. 4. Küçük doğranmış sucuklar eklenir ve kavrulduktan sonra salça ve kırmızı toz biber ilave edilir. 5. Haşlanıp suyu süzülen fasulyeler ve sıcak su tencereye eklenir, kaynadıktan sonra kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Not: Fasulyelerin bir gece önceden ıslatılması, pişirme süresini kısaltır.