Gaziantep Şambali Tatlısı Tarifi: Malzemeler: 3 su bardağı irmik; 1,5 su bardağı yoğurt; 1 çay bardağı şeker; 1 kabartma tozu; 1 çay kaşığı karbonat; Şerbeti için: 4,5 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu. Üzeri için: 100 g tuzsuz fıstık. Hazırlanışı: 1. Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınıp iyice karıştırılır. 2. Üzerine irmik, kabartma tozu ve karbonat eklenerek güzelce karıştırılır. 3. Orta boy bir tepsinin içi yağlanır, istenirse tabanına 50-60 g pekmez yayılır. 4. Karışım tepsiye boşaltılır ve üzeri düzeltilir. 5. Bıçakla tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerler çizilir ve üzerine fıstık dizilir. 6. Önceden ısıtılmış 175°C fırında 30 dakika, altı üstü kızarana kadar pişirilir. 7. Şerbeti için, tencereye şeker ve su alınıp kaynayana kadar karıştırılır, ardından 12-15 dakika kaynatılır. 8. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 9. 4-5 saat dinlendirildikten sonra servis edilir. Püf Noktaları: Malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edilmelidir. Tatlıya portakal veya limon kabuğu rendelenebilir. Tatlı, fırından çıktıktan 1-2 dakika sonra sıcak şerbet dökülmelidir. Tatlının şerbetini tam çekmesi için birkaç saat, tercihen bir gece bekletilmelidir.