• Buradasın

    Salça neden yasaklandı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Salça, belirli koşullar altında yasaklanmıştır:
    1. Katkı Maddesi Kullanımı: Tarım ve Orman Bakanlığı, salça benzeri ürünlerde haksız rekabeti önlemek amacıyla katkı maddesi kullanımını yasaklamıştır 14.
    2. Hijyen Kuralları: Manisa'da insan sağlığına uygun olmayan koşullarda salça üretimi yapan bir fabrikanın faaliyetleri, hijyen kurallarına uymadığı için durdurulmuştur 25.
    3. Plastik Ambalajlar: Plastik ambalajlarda satılan salçalara koruyucu katkı maddelerinin karıştırılması, tüketici sağlığını riske attığı için yasaklanmıştır 3.

    Konuyla ilgili materyaller

    Salça standartları nelerdir?

    Türk Gıda Kodeksi Salça ve Benzeri Ürünler Tebliği'ne göre salça standartları: Ürün Özellikleri: Domates salçası ve püresi kendine has renk, tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve kokuda olmamalı ve yabancı madde içermemelidir. Siyah leke miktarı, domates salçasında en çok 7 adet/10 g, domates püresinde ise en çok 5 adet/10 g olmalıdır. İnvert şeker miktarı, toplam kuru maddede domates salçasında ve karışık salçada en az %36,5, biber salçasında ve biber püresinde ise en az %35, en çok %70 olmalıdır. Toplam asitlik miktarı, susuz sitrik asit cinsinden toplam kuru maddede %10'dan fazla olmamalıdır. %10'luk HCl’de çözünmeyen kül oranı, toplam kuru maddede %0,3'ten fazla olmamalıdır. Tuz miktarı, hammaddenin doğasından gelen tuz miktarı da dahil olmak üzere toplam kuru maddede %5'i geçemez. pH değeri, domates salçasında ve domates püresinde en az 3,9, en çok 4,6 olmalıdır. Ambalajlama: Domates/biber bazlı yemeklik ürünler en fazla 500 g/ml’lik ambalajlarda son tüketiciye arz edilir. Etiketleme: Domates/biber bazlı yemeklik ürünlerin etiketinde domates veya biber salçası izlenimi veren markalar, salça görseli, domates/biber görseli ve benzeri ifadeler ve görseller kullanılmaz. Gıdanın adı en az 5 mm büyüklüğünde ve aynı renk, aynı punto ve aynı yazı karakterinde olur.