• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • YaÖzet
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • YemekYemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Yemek ›

    Şakşak helvası neden sert olur?

    • Yemekler
    • Tarif
    • Helva
    • SorunGiderme

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A warm Turkish kitchen with a copper pot of golden şakşak helva on a stove, steam rising as a wooden spoon stirs the mixture, while a cook frowns at its stiff texture, surrounded by bowls of semolina, butter, and sugar.
    Şakşak helvasının sert olmasının nedeni, üretiminde kullanılan sert cevizlerden kaynaklanmaktadır 12.
    Ayrıca, helvanın ağızda kolay erimesi için üretim sırasında şekerlenme olmaması adına limon tuzu ilave edilmektedir 3. Bu işlem de helvanın sert olmasına katkıda bulunabilir.
    Gerede Şakşak Helvası, 06.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır 35. Helvanın sertliği, geleneksel üretim yöntemlerine uygunluğunun bir göstergesi olarak kabul edilir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. unhelvasi.gen.tr
        1
      2. irmik.gen.tr
        2
      3. agacvebitkiler.com.tr
        3
      4. beta.kulturportali.gov.tr
        4
      5. canakkaleolay.com
        5
    • Şakşak helvasını nemlendirmek için ne yapılabilir?

    • Helva pişirme süresi nasıl ayarlanmalıdır?

    • Hava koşulları helva dokusunu nasıl etkiler?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Şakşakanın püf noktası nedir?

    Şakşukanın püf noktası, patlıcanların kızartılması sırasında fazla yağlarını almak için peçete üzerinde bekletilmesi ve sos hazırlanırken malzemelerin doğru sırayla eklenmesi olarak belirtilebilir. Patlıcanların kızartılması: Patlıcanlar küp formunda doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Kızgın yağda kızartılır ve fazla yağlarını alması için peçete üzerinde bekletilir. Sos hazırlığı: Tavaya sıvı yağ konur, içine biber, soğan ve sarımsak eklenerek kavrulur. Salça eklenip karıştırmaya devam edilir. Domates, şeker, baharat ve tuz eklenir, bir süre kavrulduktan sonra su ilave edilir. Su çekildikten sonra patlıcanlarla harmanlanır.
    • Teknoloji
    • Talimatlar
    • YemekTarifleri
    • PişirmeTeknikleri
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"dmhy0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/yaozet/","title":"YaÖzet","id":"summary"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fyemek%2Fq%2Fsaksak-helvasi-neden-sert-olur-702762765%3Flr%3D213%26ncrnd%3D85524","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"5819703071760891001","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1760891234403737-7659214868004660376-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-24-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"dmhy1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap/","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"food","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"dmhy2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"Şakşak helvasının sert olmasının nedeni, **üretiminde kullanılan sert cevizlerden kaynaklanmaktadır** [```1```](https://www.canakkaleolay.com/haber/sak-sak-helva-nedir-gerede-nin-lezzetli-ve-saglikli-tatlisi-59937)[```2```](https://www.afyonpostasi.com.tr/bolunun-lezzetli-ve-dayanikli-saksak-helvasi).\n\nAyrıca, helvanın ağızda kolay erimesi için üretim sırasında şekerlenme olmaması adına limon tuzu ilave edilmektedir [```3```](https://www.bakab.gov.tr/gerede-saksak-helvasi/). Bu işlem de helvanın sert olmasına katkıda bulunabilir.\n\nGerede Şakşak Helvası, 06.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır [```3```](https://www.bakab.gov.tr/gerede-saksak-helvasi/)[```5```](https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eak%C5%9Fak_helvas%C4%B1). Helvanın sertliği, geleneksel üretim yöntemlerine uygunluğunun bir göstergesi olarak kabul edilir [```3```](https://www.bakab.gov.tr/gerede-saksak-helvasi/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.unhelvasi.gen.tr/un-helvasi-nicin-sertlesir-hangi-faktorler-etkiler.html","title":"Un Helvası Niçin Sertleşir, Hangi Faktörler Etkiler?","shownUrl":"https://www.unhelvasi.gen.tr/un-helvasi-nicin-sertlesir-hangi-faktorler-etkiler.html","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://www.irmik.gen.tr/irmik-helvasi-nicin-sertlesir-sebebi-nedir.html","title":"İrmik Helvası Niçin Sertleşir, Sebebi Nedir?","shownUrl":"https://www.irmik.gen.tr/irmik-helvasi-nicin-sertlesir-sebebi-nedir.html","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://agacvebitkiler.com.tr/tak-tak-helva","title":"Tak Tak Helva","shownUrl":"https://agacvebitkiler.com.tr/tak-tak-helva","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://beta.kulturportali.gov.tr/turkiye/bolu/nealinir/saksak-helva","title":"ŞAKŞAK HELVA | Kültür Portalı","shownUrl":"https://beta.kulturportali.gov.tr/turkiye/bolu/nealinir/saksak-helva","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://canakkaleolay.com/haber/sak-sak-helva-nedir-gerede-nin-lezzetli-ve-saglikli-tatlisi-59937","title":"Son Dakika Haber | Çanakkale Haber - Şak Şak Helva Nedir?","shownUrl":"https://canakkaleolay.com/haber/sak-sak-helva-nedir-gerede-nin-lezzetli-ve-saglikli-tatlisi-59937","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Şakşak helvası neden sert olur?","homeUrl":"/yacevap/","categoryUrl":"/yacevap/c/yemek","categoryTitle":"Yemek","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/yemekler","text":"Yemekler"},{"href":"/yacevap/t/tarif","text":"Tarif"},{"href":"/yacevap/t/helva","text":"Helva"},{"href":"/yacevap/t/sorungiderme","text":"SorunGiderme"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görseller kötü"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Şakşak helvasını nemlendirmek için ne yapılabilir?","url":"/search?text=%C5%9Eak%C5%9Fak+helvas%C4%B1+nas%C4%B1l+yumu%C5%9Fat%C4%B1l%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Helva pişirme süresi nasıl ayarlanmalıdır?","url":"/search?text=Helva+pi%C5%9Firme+s%C3%BCresi&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Hava koşulları helva dokusunu nasıl etkiler?","url":"/search?text=Hava+ko%C5%9Fullar%C4%B1+helva+dokusunu+nas%C4%B1l+etkiler%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=%C5%9Eak%C5%9Fak+helvas%C4%B1+neden+sert+olur%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"imageThumbProps":{"alt":"A warm Turkish kitchen with a copper pot of golden şakşak helva on a stove, steam rising as a wooden spoon stirs the mixture, while a cook frowns at its stiff texture, surrounded by bowls of semolina, butter, and sugar.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16466759/picture-Os85IKdVOTm5parYXXfu/orig"},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"5819703071760891001","reqid":"1760891234403737-7659214868004660376-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-24-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görseller kötü"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isMacOS":false,"isEmbeddedFuturis":false,"brand":"yazeka","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"dmhy3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bilmeceler.tr/puf-noktasi-deyiminin-hikayesi-nasildir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.lafsozluk.com/2017/02/puf-noktasi-ne-demektir-kisaca-anlami.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.haberturk.com/saksuka-tarifi-nasil-yapilir-saksukanin-puf-noktalari-hbrt-2679938?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.turkedebiyati.org/puf-noktasi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.mynet.com/puf-noktasi-ne-demek-puf-noktasi-birlesik-kelimesinin-tdk-sozluk-anlami-nedir-170100170270?size=16&stub=1"],"header":"Şakşakanın püf noktası nedir?","teaser":"Şakşukanın püf noktası, patlıcanların kızartılması sırasında fazla yağlarını almak için peçete üzerinde bekletilmesi ve sos hazırlanırken malzemelerin doğru sırayla eklenmesi olarak belirtilebilir. Patlıcanların kızartılması: Patlıcanlar küp formunda doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Kızgın yağda kızartılır ve fazla yağlarını alması için peçete üzerinde bekletilir. Sos hazırlığı: Tavaya sıvı yağ konur, içine biber, soğan ve sarımsak eklenerek kavrulur. Salça eklenip karıştırmaya devam edilir. Domates, şeker, baharat ve tuz eklenir, bir süre kavrulduktan sonra su ilave edilir. Su çekildikten sonra patlıcanlarla harmanlanır.","href":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat/q/saksakanin-puf-noktasi-nedir-3233004600","tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/talimatlar","text":"Talimatlar"},{"href":"/yacevap/t/yemektarifleri","text":"YemekTarifleri"},{"href":"/yacevap/t/pisirmeteknikleri","text":"PişirmeTeknikleri"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"dmhy4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"dmhy5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"dmhyw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}