Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sağlıklı ve dengeli beslenme, vücudun yaşam fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve vücut içinde uygun biçimde kullanılmasıdır 2.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel ilkeleri:
- Öğünlerin sıklığı ve içeriği: 3 ana öğün yerine 6 kez ufak öğün şeklinde beslenme, besinlerin iyice çiğnenerek ve yavaş yavaş yenmesi 1.
- Besin grupları: Süt, et-yumurta-kurubaklagil, sebze ve meyve, ekmek ve tahıl gruplarının her öğünde dengeli olarak tüketilmesi 23.
- Kalori kontrolü: Alınacak kalori miktarının, vücut kitle indeksi ve günlük aktiviteye göre hesaplanması 1.
- Yağ ve şeker tüketimi: Doymuş yağ oranının %7'nin altına düşürülmesi, basit şeker ve şekerli ürünlerin tüketiminin azaltılması 1.
- Su tüketimi: Günlük su ve sıvı alımının, sindirimin düzenli olması ve fizyolojik olayların düzgün oluşması için önemli olması 1.
- Egzersiz: Düzenli fiziksel aktivitenin, vücudun direnç kazanması ve ideal kilo için önemli olması 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: