• Buradasın

    Protein ve karbonhidrat çiğ mi pişmiş mi tartılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    **Protein ve karbonhidrat kaynakları, kalori hesabı yapılırken çiğ olarak tartılmalıdır 24.
    Besinlerin pişmeden önceki makro değerleri (protein, karbonhidrat, yağ) dikkate alınmalıdır, çünkü pişirme işlemi sadece besinin ağırlığını değiştirir, makro değerlerde bir değişikliğe neden olmaz 24. Ancak, çok fazla pişirme, mikro besin öğelerinin (vitamin ve mineraller) kaybolmasına yol açabilir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Besinlerde karbonhidrat yağ ve protein hesabı nasıl yapılır?

    Besinlerde karbonhidrat, yağ ve protein hesabı şu şekilde yapılır: 1. Makro Besin Öğelerinin Analizi: Gıdaların enerji değerlerini hesaplamak için makro besin ögelerinin miktarları belirlenir. Karbonhidratlar: 1 gram karbonhidrat yaklaşık 4 kalori sağlar. Proteinler: 1 gram protein yaklaşık 4 kalori sağlar. Yağlar: 1 gram yağ yaklaşık 9 kalori sağlar. 2. Besin İçeriğinin Ölçülmesi: Gıda ürününün içeriğindeki karbonhidrat, protein ve yağ miktarları, besin değerleri tabloları veya laboratuvar analizleri ile ölçülür. 3. Enerji Hesaplama: Elde edilen makro besin ögeleri miktarları kullanılarak toplam enerji değeri hesaplanır. Formül: Toplam Kalori = (Karbonhidrat (g) × 4) + (Protein (g) × 4) + (Yağ (g) × 9). Örnek: 100 gramlık bir yiyecek 10 gram protein, 5 gram yağ ve 20 gram karbonhidrat içeriyorsa: Protein: 10 gram × 4 = 40 kalori. Yağ: 5 gram × 9 = 45 kalori. Karbonhidrat: 20 gram × 4 = 80 kalori. Toplam Kalori: 40 + 45 + 80 = 165 kalori. Su ve lif, doğrudan enerji sağlamadıkları için enerji hesaplamasında dikkate alınmaz.

    Çiğ protein nasıl tartılır?

    Çiğ protein tartılırken şu adımlar izlenmelidir: 1. Doğru ve dikkatli tartım: Hassas terazide tartım yapılmalı, tartım için saat camı veya uygun bir kap kullanılmalıdır. 2. Kefenin kalibre edilmesi veya darası alınması: Tartımda kullanılan kap, kefeye yerleştirildikten sonra kalibre edilmeli veya darası alınmalıdır. 3. Örnek miktarının kaydedilmesi: Tartılan örnek miktarı kaydedilmelidir. 4. Terazinin kapatılması: Tartım işlemi bittikten sonra terazi kapatılmalıdır. Savaş Cebeci'nin bulk videosunda, protein kaynaklarının çiğ olarak tartılması gerektiği belirtilmiştir.