• Buradasın

    Pekmez yüksek ısıya maruz kalırsa ne olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pekmezin yüksek ısıya maruz kalması, sağlığa zararlı kanserojen maddeler üretmesine neden olabilir 23.
    Uzmanlar, pekmez ve bal gibi besinlerin 180 derecenin üzerinde pişirilmemesi gerektiğini, çünkü bu sıcaklıklarda akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddelerin oluşabileceğini belirtiyorlar 23. Bu maddeler, pekmezin faydalarını olumsuz etkileyerek sağlığa zararlı hale getirebilir 23.
    Pekmezin aşırı miktarda tüketilmesi de ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilir 1. Ayrıca, içeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya yol açabilir 1.
    Pekmezi tüketirken ve saklarken şu kurallara dikkat edilmelidir:
    • Evde yapılan pekmez, güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır 1.
    • Marketten alınan, raf ömrü uzun olan pekmezin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır 1.
    • Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır 1.
    • Eğer donarsa, bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pekmez neden fırında ısıtılmaz?

    Pekmezin fırında ısıtılmaması gerekir çünkü yüksek ısı, pekmezde kanserojen maddeler oluşmasına neden olabilir. Isıl işlem sırasında pekmezde Akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddeler oluşur. Pekmezi ısıtmak için su banyosu, doğrudan ısıtma, mikrodalga fırın veya ocak üstü ısıtma yöntemleri kullanılabilir.

    Pekmez kaç ay sonra bozulur?

    Pekmez, uygun koşullarda saklandığında 6-12 ay boyunca bozulmadan kalabilir. Ancak bu süre, pekmezin açılıp açılmadığına ve saklama koşullarına bağlı olarak değişebilir: Açılmamış pekmez: Ambalajı açılmamış pekmez, buzdolabında 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir. Açılmış pekmez: Buzdolabında saklandığında 1 ay içinde tüketilmelidir. Pekmezin bozulduğunu gösteren bazı belirtiler şunlardır: Tat ve kokuda ekşimsi değişim; Küf tabakası veya farklı bir yüzey oluşumu; Aşırı koyulaşma veya kıvam değişikliği. Doğru saklama için serin, kuru ve karanlık bir ortam tercih edilmeli, cam kavanoz kullanılmalı ve kapak sıkıca kapatılmalıdır.

    Bozulmuş pekmez nasıl anlaşılır?

    Bozulmuş pekmezin bazı belirtileri şunlardır: Renk koyulaşması: Kahverengiye veya siyaha döner. Kıvam yoğunluğu: Akışkanlığını kaybeder. Köpüklenme: Mayalanma başlar, üzerinde köpükler oluşur. Koku ve tat değişikliği: Ekşi veya keskin koku, acı veya ekşi tat, sirkeleşme. Küf veya yabancı tabaka: Yüzeyde küf veya beyazımsı tabakalar oluşur. Tortu: Kavanozun dibinde kalınlaşmış tortu bulunur. Bozulmuş pekmez tüketilmemelidir; mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.