Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Pekmezin yüksek ısıya maruz kalması, sağlığa zararlı kanserojen maddeler üretmesine neden olabilir 23.
Uzmanlar, pekmez ve bal gibi besinlerin 180 derecenin üzerinde pişirilmemesi gerektiğini, çünkü bu sıcaklıklarda akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddelerin oluşabileceğini belirtiyorlar 23. Bu maddeler, pekmezin faydalarını olumsuz etkileyerek sağlığa zararlı hale getirebilir 23.
Pekmezin aşırı miktarda tüketilmesi de ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilir 1. Ayrıca, içeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya yol açabilir 1.
Pekmezi tüketirken ve saklarken şu kurallara dikkat edilmelidir:
- Evde yapılan pekmez, güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır 1.
- Marketten alınan, raf ömrü uzun olan pekmezin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır 1.
- Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır 1.
- Eğer donarsa, bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: