• Buradasın

    Pekmez neden fırında ısıtılmaz?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Pekmezin fırında ısıtılmaması gerekir çünkü yüksek ısı, pekmezde kanserojen maddeler oluşmasına neden olabilir 125.
    Isıl işlem sırasında pekmezde Akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddeler oluşur 13. Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliğine göre sıvı pekmezde en fazla 75 mg/kg, katı pekmezde ise 100 mg/kg’a kadar HMF miktarına izin verilmektedir 3.
    Pekmezi ısıtmak için su banyosu, doğrudan ısıtma, mikrodalga fırın veya ocak üstü ısıtma yöntemleri kullanılabilir 4. Ancak bu yöntemler de pekmezin fazla ısıtılmaması ve besin değerlerinin kaybolmaması için dikkatli olunmasını gerektirir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Donan pekmezi nasıl eritilir?

    Donan pekmezi eritmek için benmari usulü kullanılabilir. İşte adımlar: 1. Pekmezi buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında birkaç dakika bekletin. 2. Bir kap veya tencereye sıcak su doldurun. 3. Donmuş pekmezi sıcak su dolu kabın içine yerleştirin. 4. Pekmezi 10-15 dakika suda bekletin. 5. Pekmez tamamen eridikten sonra sıcak sudan çıkarın ve kullanıma hazır hale getirin. Aşırı yüksek su sıcaklığı, pekmezin besin değerlerini kaybedebilir.

    Pekmez yüksek ısıya maruz kalırsa ne olur?

    Pekmezin yüksek ısıya maruz kalması, sağlığa zararlı kanserojen maddeler üretmesine neden olabilir. Uzmanlar, pekmez ve bal gibi besinlerin 180 derecenin üzerinde pişirilmemesi gerektiğini, çünkü bu sıcaklıklarda akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddelerin oluşabileceğini belirtiyorlar. Pekmezin aşırı miktarda tüketilmesi de ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilir. Pekmezi tüketirken ve saklarken şu kurallara dikkat edilmelidir: Evde yapılan pekmez, güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan, raf ömrü uzun olan pekmezin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa, bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.