Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Munzur Peyniri yapımı şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Süt Mayalanması: Yaylalardan toplanan süt mayalanır ve çiğ olarak kullanılması önemlidir 14.
- Süzme: Mayalanan süt, ince bir bezden yapılan süzeklere alınıp peynir haline getirilir 1.
- Torbada Bekletme: Üzerinden bir gece geçtikten sonra peynir, torbalara konup 10 güne yakın bekletilir 14. Bu aşamada suyunun tamamen çekilmesi amaçlanır 1.
- Tuzlama: Peynir, kemah tuzuyla bolca tuzlanır 14.
- Tekrar Torbaya Konma: Tuzlandıktan sonra tekrar torbalara konup bağlanır 1.
- Soğuk Hava Deposunda Bekletme: 10 gün daha bekletildikten sonra suyu tamamen süzülünce, peynir bidonlara ve deriye basmak üzere soğuk hava depolarına gönderilir 14.
- Kıvama Gelme: Bir süre bekletildikten sonra peynir, tüketime hazır hale gelir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: