Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mantının kökeni tam olarak belli değildir 1.
Mantının ortaya çıkışı ile ilgili bazı görüşler şunlardır:
- Çin 13. Çincedeki "mantou" kelimesi, mantı kelimesinin kaynağı olarak gösterilse de, aynı yemeği ifade etmek için farklı Çince karakterler kullanılmıştır 1. Mantou ilk dönemlerde etle doldurulmaktaydı 1.
- Orta Asya 135. Mantının, Batı Çin ve Orta Asya’da yaşayan göçmen Türkler tarafından antik dünyanın farklı bölgelerine yayıldığı düşünülmektedir 3.
- Moğol İmparatorluğu 13. Bazı alimler, Moğol İmparatorluğu’nun da mantının yayılmasına yardım ettiğini düşünmektedir 3.
Türk mutfağında mantı, Orta Asya yemek kültürü ile kıyaslandığında daha çok emek gerektirir 1. Türk mutfağında mantı genellikle; üzerine ilave edilen salça, eritilmiş tereyağı ve yoğurt ile servis edilir 1.
Mantının dünyadaki tüm çeşitlerini incelediğimizde, yoğurdun sadece Türk mutfağında önemli bir yer tuttuğu görülmektedir 4.
Mantı ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklara başvurulabilir:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: