İncir reçelinin iki kez kaynatılmasının sebebi, reçel yapılacak incirlerin acı suyunun iyice çıkarılması ve şerbeti içine daha iyi çekmesinin sağlanmasıdır. İncir reçelinin iki kez kaynatıldığı tariflerden biri şu şekildedir: 1. İncirlerin sap kısımları çok derin olmayacak şekilde kesilir ve diğer uç kısmı hafifçe oyulur. 2. Temizlenen incirler bol suda yıkanır ve süzülür. 3. Tencereye incirleri haşlayacak miktarda su koyup kaynatılır. 4. Kaynar suya aktarılan incirler hafifçe yumuşayana kadar, yaklaşık 20 dakika haşlanır. 5. İncirlerin haşlama suyu dökülür, üzerine soğuk su doldurulur ve iki dakika sonra ılıyan su tekrar dökülür. 6. Tekrar soğuk su konur ve bu işlem incirler ve su buz gibi olana kadar devam edilir. İncir reçelinin iki kez kaynatıldığı bir diğer tarif ise şu şekildedir: 1. Tencereye toz şeker ve su koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatılır. 2. Şerbet kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatarak şurubun koyulaşması beklenir. 3. Bu arada içine çubuk tarçın ve karanfil eklenir. 4. Şurup olana kadar süzülmüş olan incirler, çok hırpalamadan sıkılır. 5. Kaynar şuruba aktarıp yüksek ısılı ateşte 10 dakika kadar kaynatılır. İncir reçelinin iki kez kaynatılması, kullanılan tarife göre değişiklik gösterebilir.