Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kozan'da portakalın meşhur olmasının bazı nedenleri:
- İklim ve toprak özellikleri: Kozan'ın üç tarafı kalker tepelerle çevrili, güneyi açık olan morfolojisi, mikro ekolojik bir yapı oluşturur ve bu durum portakalın lezzetini etkiler 12.
- Bol su kaynakları: Kozan'da su kaynaklarının çok olması, soğuk ve don zararlarını önler 2.
- Büyük taç hacmine sahip ağaçlar: Portakal ağaçları oldukça büyük taç hacmine sahiptir 12.
- Ayırt edici özellikler: Kozan portakalı, yuvarlak şekli, orta kalınlıkta ve pürüzlü kabuğu, az çekirdeği, koyu portakal rengi meyve eti, çok sulu yapısı ve yüksek suda çözünebilir kuru madde miktarı ile diğer portakallardan ayrılır 123.
- Hem sofralık hem de sanayilik kullanım: Bu özellikleri sayesinde hem sofralık hem de sanayilik olarak kullanılabilir 12.
- Olgunlaşma süresi: Olgunlaşma, aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar sürer 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: