Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yemekten önce alınan içkiler, Fransızca “açmak” anlamına gelen “aperire” kelimesinden türemiş olan “aperatif” olarak adlandırılır 14. Aperatif içkiler, yemekten önce alınan, mideyi yemeğe hazırlayan içkiler olduğundan fazla alkol içermemelidir 4.
Yemekten önce içilen içkiler, karışımsız (sek) ve karışık içkiler olarak da hazırlanabilir 4.
Karışık içkiler de kullanılan ürünler en fazla beş maddeden oluşur; bu maddelerde atım (dash) ve damla (drop) dahildir 4.
Yemekten önce içilen içkiler; cin, rom, tekila, votka gibi şeker miktarı az olan (dry) içkilerdir 4.
Yemekten önce sek olarak içilen aperatif içkilere örnek olarak anasonlu aperatifler ve vermut aperatifleri verilebilir 4.
- Anasonlu aperatifler 4. Alkol oranı genellikle %40-50 arasında değişen içkiler, soğuk su katılarak alkol oranı düşürülerek içilir 4. Milli içkimiz olan rakı, gastronomi biliminde anasonlu aperatifler arasında yer alır 4. Ayrıca Fransa’dan; pernod, ricard, berger ve Yunanistan’dan ouzo tanınmış markalardır 4.
- Vermut aperatifleri 4. Vermutlar da sek (extra dry,) ve tatlı (roze, bianco, rosso) olmak üzere iki çeşidi vardır 4. Yemekten önce daha çok sek (dry) olan vermutlar içilir 4. Vermut anavatanı İtalya ve Fransa olarak bilinir 4. Tanınmış bazı markalar arasında Martini de bulunur 3.
Yemekle birlikte içilen içkiler genellikle şarap, köpüklü şarap ve şampanyalardan oluşur 4. İkinci sırada bira gelir 4.
Yemekten sonra içilen içkiler ise hazmı kolaylaştıran içkilerdir ve “digestive” olarak tanımlanır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: