Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kireç kaymağı, turşu yapımında kullanılan bir malzemedir ve şu şekilde hazırlanır: bir kap içerisinde sönmemiş taş kireçle su karıştırılır, karışım kirecin tabana çökmesi için bekletilir ve üstte kalan berrak su kireç kaymağı olarak kullanılır 13.
Kireç kaymağı ile yapılan turşu tariflerinden biri şu şekildedir:
Malzemeler: 2-3 adet kelek, 3 adet salatalık, 4 adet havuç, yarım kg biber, olgunlaşmamış domates yarım kg, 1,5 su bardağı sirke, 1 çay bardağı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 2 baş sarımsak, 1 avuç nohut, maydanoz 1.
Yapılışı: Malzemeler yıkanıp kireç kaymağına yatırılır ve tüm olarak 1 gece bekletilir 13. Ertesi gün malzemeler kireç kaynağından çıkarılıp bol suyla 4-5 kez yıkanır ve istenilen boyutta doğranır 13. Doğranan malzemeler geniş bir leğene konur, üzerine sirkeyi erittiğimiz tuz ve limon tuzu eklenip karıştırılır 13. İyice harmanlandıktan sonra turşu kabı yıkanıp tabana biraz nohut serpiştirilir ve malzemeler üzerine yerleştirilir 13. Karışımdan kalan su üzerine dökülüp, turşu kabı doluncaya kadar su eklenir ve kapağı sıkıca kapatılır 13. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir, 2 hafta içerisinde turşu olacaktır 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: