Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kavunun iyi olup olmadığını anlamak için şu özelliklere dikkat edilebilir:
- Koku: Kavunun, özellikle sapının koptuğu yerin tam zıddındaki alt (dip) kısmını koklamak 3. Tatlı, aromatik ve yoğun bir kavun kokusu, kavunun olgunlaştığını ve şeker oranının yüksek olduğunu gösterir 3.
- Kabuk Rengi: Kavunun kabuğu parlak ve canlı renkte olmalıdır 2. Renk homojen olmalı, yeşil ve sarı tonlar arasında olabilir 2.
- Dokunuş: Kavunu hafifçe bastırmak 2. Kavun hafifçe esniyorsa olgunlaşmıştır 2.
- Sap Durumu: Kavunun sapı sağlam ve kuru olmalıdır 2. Nemli veya çürümüş bir sap, kavunun içinin bozulmuş olabileceğine işaret eder 2.
- Desen ve Renk: Kavunun kabuğundaki desen, olgunluğunu gösterebilir 2. Ancak bu her zaman kesin bir gösterge değildir 2.
- Ağırlık: Kavun, boyuna göre ağır olmalıdır 1. Ağırlaşan kavun, içindeki şeker oranının arttığını gösterir 1.
- Ses: Kavuna avucun içiyle hafifçe vurulduğunda tok, dolgun ve derin bir ses çıkmalıdır 3. Tiz veya yankılı sesler, kavunun ham olduğunu işaret eder 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: