Karpuzun iyisinin nasıl anlaşılacağına dair bir atasözü bulunamamıştır. Ancak, karpuzun iyi olup olmadığını anlamak için şu yöntemler kullanılabilir: Çatlaklar ve kahverengi noktalar: Örümcek ağına benzer çatlaklar ve kahverengi noktalar, karpuzun arılar tarafından ziyaret edildiğini ve olgunlaştıkça daha lezzetli olacağını gösterir. Alt bölgenin sarılığı: Karpuzun alt kısmı ne kadar sarı ise, karpuz o kadar lezzetlidir. Boyut ve ağırlık: Karpuz ne çok büyük ne de çok küçük olmalı, ayrıca boyutuna göre ağır olmalıdır. Sapın durumu: Kurumuş sap, karpuzun olgun ve lezzetli olduğunu gösterir. Kabuktaki böcek izleri: Böcekler, kıvama gelmiş karpuzları tercih eder, bu da hafif aşınmış kabuğun tercih edilebileceğini gösterir.